fbpx

Exerciţii ale centurionilor şi ghidaje pe şantierul arheologic de la Castrul de la Călugăreni, la a X-a ediţie a Festivalului Roman

Parada trupelor romane, exerciţiile militare ale centurionilor şi ghidajele de specialitate pe şantierul arheologic de la Castrul de la Călugăreni marchează, sâmbătă, cea de a X-a ediţie a Festivalului Roman.

Şeful secţiei Centrul de Cercetare a Limesului Roman şi organizatorul principal al evenimentului, arheologul Szilamer Panczel, a afirmat că această a zecea ediţie a Festivalului Roman de la Călugăreni este una deosebită şi din acest motiv a fost pregătit un număr foarte mare de activităţi şi ateliere de pedagogie muzeală.

„E un program de o zi foarte bogat, care se desfăşoară în trei spaţii diferite, la Teatrul Şură şi în curtea teatrului, la Mănăstirea Franciscană şi în parcul arheologic. Ne-am gândit să punctăm trei aspecte diferite din viaţa culturală sau patrimoniul cultural al Văii Nirajului şi anume moştenirea romană, moştenirea franciscană şi moştenirea etnografică a zonei. Aşa ne-am gândit că aceste trei teme să fie distribuite în sat, unde erau ele acasă la vremea lor, şi anume în parcul arheologic, unde avem activităţile legate de cultura şi civilizaţia romană, la Teatrul Şură unde avem activităţile legate de etnografie şi în curtea Mănăstirii Franciscane, în biserică şi mănăstire, tot ce înseamnă moştenirea franciscană”, a declarat Szilamer Panczel.

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRESArheologul a arătat că, în ultimii 10 ani, în Castrul Roman de la Călugăreni s-a derulat o intensă activitate de cercetare arheologică, etnografică şi istorică şi acum acest efort începe să îşi arate roadele prin dezvoltarea turismului cultural.

„Acest sit oferă oportunităţi speciale şi ne bucurăm foarte mult că avem acum posibilitatea de a dezvolta parcul arheologic, iar anul acesta s-a deschis o mică expoziţie despre Mănăstirea Franciscană cu sprijinul comunităţii locale, respectiv avem deja un mic muzeu etnografic, adică ce se dezvoltă ca un centru muzeal cultural pentru regiune. Aici sunt câteva sute de locuitori, iar pe timpul verii şi noi venim cu peste 50 de studenţi de la Arheologie, Geofizică, Arhitectură. (…) Ne place foarte mult să lucrăm aici, câteodată mai spunem că ne simţim ca cetăţeni de onoare în acest sat”, a arătat Panczel.

În cadrul Festivalului Roman, la şcoala din sat a fost organizată o expoziţie cu descoperirile arheologice din castru şi din aşezarea romană.

Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES„Prezentăm aceste piese şi prin aceasta noi vrem să arătăm comunităţii că şi cele mai mici tezaure pentru noi sunt piese foarte importante pe care le-am descoperit, nu neapărat ca valoare, ci prin povestea pe care ne-o oferă. Unele ne arată legături cu Egiptul, altele cu Orientul, altele cu Italia, respectiv unele cu Galia, Franţa de azi, cumva subliniind faptul că această cultură şi civilizaţie română nu este una izolată sau unitară. Era cumva o lume cosmopolită în care aceste diferite faţete culturale se manifestă ca pietrele unui mozaic, creând o imagine generală de cultură şi civilizaţie romană, care, normal, a avut şi o dezvoltare de-a lungul secolelor şi care ne influenţează şi viaţa de zi cu zi până în zilele noastre”, a spus Panczel.

După parada participanţilor, în deschiderea oficială a festivalului au vorbit Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Koppany Bulcsu Otvos, directorul Muzeului Judeţean Mureş, şi Szilamer Panczel, şef secţie Centrul de Cercetare a Limesului Roman şi organizatorul principal al evenimentului. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW