Facilități pentru șomeri

somer 2Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita va pune la dispoziţie un instrument online prin care se vor genera automat CV-uri pentru şomerii care completează un chestionar, astfel încât angajatorii să aibă posibilitatea de preselecţie pentru anumite meserii.

Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că este vorba de un formular disponibil pe site-ul instituţiei, pe care şomerii îl vor completa online şi unde vor scrie care sunt ultimele trei locuri de muncă pe care le-au avut, ultimele două nivele de studii, dar şi alte competenţe pentru calificările pe care le au. În baza acestui formular, se vor genera CV-uri complete ale şomerilor, fără datele de identificare ale acestora, pe care firmele le vor putea consulta.
,,Practic, şomerul va intra pe site şi îşi va completa CV-ul, chiar dacă nu este în forma de CV. E un formular, construit după un anumit tipic, dar care, ulterior, va genera CV-ul. Ulterior, vom face şi secţiunea în care el îşi va putea tipări CV-ul de acasă. Dar, mai întâi dăm întâietate firmelor să poată consulta CV-urile şi abia ulterior ca şi şomerii să îl poată tipări”, a declarat Tiberiu Pănescu.

Firmele vor avea de unde alege

Acesta a precizat că se doreşte ca, pe portalul AJOFM, să existe 3.000 de CV-uri complete, astfel încât firmele să aibă de unde alege, atunci când introduc un anumit cod de meserii. Angajatorii vor nota numărul dosarului, după care specialiştii AJOFM vor facilita întâlnirea celor două părţi, pentru un interviu.
,,Firmele vor introduce un cod de meserie şi vor apărea CV-urile oamenilor care corespund acelei meserii, e adevărat că fără nume, adresa completă, număr de telefon şi email, ci doar numărul de dosar. Va apărea unde a lucrat, ce a lucrat, toate aceste competenţe (…) şi firma va putea preselecta nişte persoane, va nota nişte numere de dosare şi noi vom lua legătura cu persoanele respective şi vom stabili o zi pentru interviu, în care reprezentantul firmei să verifice, până la un punct, ceea ce scriu oamenii pe propria răspundere”, a explicat Tiberiu Pănescu.

Instrumente online dedicate şomerilor

AJOFM Harghita a pus la punct mai multe instrumente online dedicate şomerilor şi angajatorilor din judeţ. Pe site-ul AJOFM Harghita, şomerii au la dispoziţie formulare prin care îşi exprimă dorinţa în legătură cu ce cursuri de calificare doresc să urmeze, după care completează un chestionar pentru a vedea dacă au aptitudini pentru acele meserii. De asemenea, angajatorii pot anunţa online locurile de muncă vacante, concedierile colective, dar pot completa şi un chestionar în care să spună pentru ce meserii întâmpină dificultăţi să recruteze forţă de muncă.
Tiberiu Pănescu a precizat că aceste servicii online vin în întâmpinarea noilor tendinţe, dar reprezintă şi o necesitate, ţinând cont că a scăzut numărul de angajaţi ai AJOFM.
,,Este o necesitate care rezidă din faptul că numărul de angajaţi a scăzut şi noi trebuie să compensăm ceea ce nu avem timp fizic să realizăm, prin servicii online, inclusiv prin introducerea de informaţii pe propria răspundere a şomerului. (…) Spre exemplu, în Olanda, 70 la sută din dosarele de şomaj cu plată se introduc online de către şomeri, de acasă”, a precizat Tiberiu Pănescu.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.