Fără gratuități pentru pensionari

Gratuitățile la transportul în comun pentru pensionari a reprezentat motiv de noi dispute în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Tîrnăveni. Primarul Adrian Matei a propus ca începând cu data de 1 martie 2012 să se acorde gratuități la transportul public local pentru persoanele pensionare cu vârsta mai mare de 65 de ani (inclusiv) care au domiciliul în Tîrnăveni și în satele aparținătoare în limita sumei de 15 lei/persoană/lună (decontarea sumelor ar fi urmat să se facă de către Primărie către operatorul de transport public local, în conformitate cu legitimațiile de călătorie eliberate, iar în baza acestei sume transportatorul ar fi oferit călătorii non-stop pentru cei care dețin o astfel de legitimație).

DA cu vorba, NU cu fapta

La ședință însă consilierii una au zis și alta au votat. Deși s-au întrecut în declarații părtinitoare pensionarilor, când a venit vorba de votul pentru acordarea de gratuități la transportul public local, consilierii liberali și cei ai UDMR s-au abținut. Fapt ce a dus implicit la respingerea proiectului propus de primarul Matei.

,,Nu este vorba că n-am vrea să subvenționăm pe pensionari, pe fiecare care circulă, aici se pune problema câți circulă, noi am discutat o modalitate de a afla cât este numărul efectiv, dar după mine este exagerat numărul de pensionari la calculație. ”, s-a împleticit Szabó Albert, consilier UDMR.

Viceprimarul Sorin Megheșan s-a arătat extrem de darnic: ,,După mine aș mai adăuga persoane și sub 65 de ani pentru că sunt persoane sub vârsta asta, cu 40 de ani de muncă și nu pot beneficia de această facilitate.”

Iosif Fodor, consilier UDMR: ,,Nu sunt împotrivă să acordăm, dar în limita fondurilor. ”

Ovidiu Chindriș, consilier PSD: ,,Îmi exprim acordul pentru acest proiect de hotărâre, este un proiect care a fost și în anul 2008, din păcate în ultimii doi ani nu am mai dat banii, e bine că s-a revenit la acordarea gratuităților persoanelor peste 65 de ani”.

În ciuda declarațiilor acești consilieri, alături și de Claudia Bota, Antonya Mihail, Robert Klein, Alin Cimpoca și Incze Csaba, după ce au solicitat în prealabil folosirea votului secret, s-au abținut, astfel că proiectul a fost respins. Consilierul Octavian Popa a absentat de la ședință.

DA! Și cu vorba, și cu fapta

Pentru acest proiect au votat doar consilierii Ioan Suciu, Pavel Ciulea, Ioan Muntean, Radu Ghețiu, Ioan Bercea, Silvia Szabo și Mariana Șerban, dar pentru că nu au întrunit majoritatea necesară proiectul a fost respins.
,,Este un ajutor pentru pensionari, nu e vorba de o subvenție pentru TAR, în toate orașele apropiate dacă vă uitați există această facilitate, iar eu cred că pensionarii merită acest lucru”, a declarat Adrian Matei, primarul municipiului Tîrnăveni.

În conformitate cu articolul 17 din Legea serviciilor de transport public local nr.92/2007 Consiliile Locale au posibilitatea asigurării resurselor bugetare pentru susținerea totală sau parțială a costurilor de transport public local de persoane pentru unele categorii sociale defavorizate.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.