Festivalul „Constantin Silvestri” ajunge la ediția 23

Palatul CulturiiFilarmonica de Stat din Târgu Mureş organizează în perioada 3-24 octombrie a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional ‘In memoriam Constantin Silvestri’, la care participă peste 40 de artişti din Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, SUA, Italia, Rusia, Franţa şi România.

Festivalul ‘Constantin Silvestri’, care va oferi publicului între două şi patru spectacole pe săptămână, va fi deschis joi seara de un concert vocal-simfonic extraordinar ‘100 de ani de la naşterea lui Constantin Silvestri’ susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Târgu Mureş dirijată de Paul Staicu (Franţa) cu participarea soliştilor Kokas Katalin la vioară, Cristina Radu, Ana Rusu, Marian Someşan şi Sándor Árpád, cărora li se vor alătura Corul Mixt al filarmonicii mureşene.

Concertul va cuprinde ‘Trei piese pentru orchestră de coarde’ de C.Silvestri, ‘Concert pentru vioară şi orchestră în Re major’ de P.I.Ceaikovski şi ‘Requiem’ de W.A.Mozart.

Duminică este programat un concert cameral ‘Ornamente şi figuraţii în muzica barocă’, susţinut de Ansamblul de muzică veche ‘Codex’ – format din Filip Ignác, flaut baroc şi Blockflöte, Cristian Paul, clavecin şi Lázár Zsombor, violoncel baroc – care va interpreta piese de J.S.Bach, G.Ph.Telemann, J.van Eyck, D.Gabrielli, R.Rogniono, Th.Créquillon, Corelli şi J.Ch.Schickhardt.

Pe 8 octombrie va avea loc un concert cameral susţinut de Ansamblul de douăsprezece violoncele ‘Napocelli’, care va prezenta un repertoriu din R.Wagner, J.Klengel, G.Bizet, A.Rubinstein, D.Popper, M.Bruch şi H.Carlmichael, precum şi transcripţii şi prelucrări de Kostyak Imre din Austria, component al formaţiei.

În 10 octombrie, este programat un concert simfonic dirijat de Walter Hilgers (Germania), avându-l la pian pe Daniel Goiţi, cu un repertoriu din G.Enescu, S.Rachmaninov şi L.van Beethoven.

În data de 15 octombrie este programat un concert cameral susţinut de Alexandru Gavrilovici, vioară (Elveţia) şi Viniciu Moroianu, pian, având un repertoriu format din creaţii ale lui Constantin Silvestri şi George Enescu –

Un alt concert simfonic, programat în data de 17 octombrie, va fi dirijat de Winston Vogel (S.U.A.), cu participarea artistelor Emanuela Battigelli, harpă (Italia) şi Molnár Tünde la orgă şi va cuprinde compoziţii aparţinând lui J.Sibelius – ‘Poemul simfonic Finlandia’, A.Maayani – ‘Concert pentru harpă şi orchestră’, în primă audiţie la Târgu Mureş – şi C.Saint-Saëns – ‘Simfonia nr.3 în do minor cu orgă’.

O seară mai târziu va avea loc un recital extraordinar de orgă la aniversarea unui secol de la primul concert de orgă de la Palatul Culturii din Târgu Mureş, susţinut de Király Csaba la orgă şi Kuti Ágnes, sopran, ambii din Ungaria, având un repetoriu format din creaţii ale lui J.S.Bach, W.A.Mozart, C.Franck şi F.Liszt.

În 20 octombrie este anunţat un Concert extraordinar de operă şi operetă susţinut de artişti lirici târgumureşeni, Trozner Kincsõ, sopran, Boros Emese, mezzosopran, Szabó Levente, tenor, Buta Árpád, bariton şi Ávéd Éva la pian, cu piese compuse de G.Rossini, G.Bizet, Kálmán I., J.Massenet, Lehár F., G.Verdi, Szirmai A., J Strauss, Ábrahám P. Şi E.di Capua.

În ultima săptămână a Festivalului ‘Constantin Silvestri’ este programat un recital extraordinar de pian susţinut de Constantin Ionescu-Vovu, cu un repertoriu format din compoziţii ale lui C.Silvestri, J.S.Bach, J.Haydn şi F.Schubert.

Festivalul va fi închis în 24 octormbrie de un concert vocal-simfonic, la care participă Corul Mixt şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, dirijor Gheorghe Costin, iar solist va fi Alexei Nabioulin, pian (Rusia), cu un repertoriu de E.Grieg şi R.Wagner.

Festivalul Internaţional de la Târgu Mureş, ajuns la ediţia a 23-a, îi este dedicat lui Constantin Silvestri (1913-1967) dirijor, compozitor şi pianist român, ale cărui compoziţii includ lucrări simfonice şi muzică de cameră pentru diferite instrumente şi care a reuşit să facă peste o sută de înregistrări în fruntea marilor orchestre din lume.

AGEPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.