Firmele, premiate pentru a 23-a oară

top

Firmele, premiate pentru a 23-a oarăSăptămâna trecută a avut loc, la Hotel Grand din Tîrgu Mureş, cea de-a 23-a ediţie a Topului firmelor din judeţul Mureş, organizată de Camera de Comerţşi Industrie Mureş. Cu această ocazie, CCI Mureş a acordat distincţii celor mai performante companii, care au o importanţă majoră în economia judeţului. La întocmirea clasamentelor au participat 16.022 societăţi comerciale. Locul I la diferitele categorii a fost obţinut de 731 de firme. Desigur, multe locuri I au fost ocupate de firme consacrate de mulţi ani, cum este cazul, de exemplu, companiei Gedeon Richter România SA care, pe lângă faptul că a obţinut locul I la categoria „Fabricarea preparatelor farmaceutice”, întreprinderi mari, a obţinut şi distincţia pentru excelenţă în afaceri (distincţie acordată societăţilor comerciale clasificate timp de 5 ani pe locul I în top). În plus, Gedeon Richter apare şi în top 10 exportatori din judeţul Mureş. De asemenea, Lavinia Dana Chelărescu, directorul Gedeon Richter, a fost recompensată cu o diplomă de onoare în categoria Femei manager de succes. Desigur, Gedeon Richter nu este singurul exemplu de companie cu succese notabile. În rândurile ce urmează vă vom prezenta câteva dintre cele mai importante companii mureşene, premiate în cadrul galei Topul firmelor din judeţul Mureş, precum şi problemele ridicate de unii specialişti din mediul de afaceri mureşean…

Hub de transport?

Peter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a transmis un mesaj mediului cu afaceri, cu ocazia celei de-a 23-a ediţii a Topului firmelor, subliniind faptul că CJ Mureş sprijină mediul de afaceri, iar în acest sens, unul dintre obiectivele viitoare este crearea unui hub regional de transport: „Una dintre priorităţile noastre este crearea unui hub regional de transport în judeţul Mureş, prin interconectarea reţelelor aeriene, rutiere şi feroviare, având în vedere că avem un aeroport internaţional pe lângă care trecea calea feratăşi în scurt timp va avea acces şi la o autostradă. Prin crearea acestui hub de transport, judeţul Mureş ar deveni mai atractiv pentru investitori, dar ar consolida şi poziţia pe piaţă a firmelor existente”.

„Fiţi mai incisivi”

Prezent la eveniment, primarul Dorin Florea a transmis oamenilor de afaceri că trebuie să fie mai incisivi în a-şi cere drepturile legate de infrastructura mureşeană, atât de necesară unui mediu economic dezvoltat: „Vă recomand să vă puneţi în gând în fiecare lună sau săptămână să şi participaţi cu ceva, pe lângă efortul de a văţine firmele, oamenii, salariaţii, să încercaţi să vă implicaţi şi în ce înseamnă societatea târgumureşeană. Să fiţi în ofensivă în ceea ce înseamnă războiul infrastructurii. Pierdem redută după redută, pierdem mari proiecte de infrastructură, dacă vă uitaţi în comparaţie cu alte judeţe. Rolul infrastructurii este uriaş în ceea ce înseamnă alegea Tîrgu Mureşului de către oamenii de afaceri. (…) Eu vă sfătuiesc să fiţi mai incisivi în ceea ce înseamnă modul în care văsusţineţi teritoriul plăcut sau propice pentru afaceri de succes”.

5 ani pe locul I

CCI a acordat diplome şi trofee de excelenţă societăţilor comerciale clasificate timp de 5 ani pe locul I în topul firmelor. Dintre acestea amintim: Aages SRL, Azomureş SA, Cromatic Tipo SRL, Daw Benţa România, Grand SA, Renania Trade, Surub Trade SRL, Therezia Prodcom SRL etc. În plus, 13 femei de afaceri au fost recompensate cu diplome de onoare – Femei manager de succes: Bândilă Rodica – Viva Com SRL, Bucin Lucia – Bucin Mob SRL, Chelărescu Lavinia Dana – Gedeon Richter România SA, Fărcaş Jenica – Silvana SRL, dr. Gomotîrceanu Adriana –Centrul Medical Top Med SRL, Govier Floarea – G&M Internaţional Instalaţii SRL, Huprich Maria – Autodomus SRL, Oltean Violeta –Maviprod SRL, Pescar Claudia – Grand SA, Peteranderl Delia –Aspharom SRL, Pop Ioana – Ghiocelul Com SRL, Tămaş Magdalena Maria – Monosuisse RO SRL, Teglaş Anica – Rotecom SRL.

Topul exportatorilor

Cei mai mari exportatori ai judeţului Mureş sunt:

1. Azomureş SA – cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, furnizând fermierilor îngrășăminte minerale cu Azot (N) și complexe de tip NPK.
2. Kastamonu România SA – este unul dintre cei mai mari producători de fețe de uși (panouri din HDF pentru uși celulare), producția anualăacoperind aproximativ 10% din cererea globală a acestei piețe; una dintre cele mai importante companii producătoare de PAL brut și melaminat din regiune.
3. Hirschmann Automotive GmbH – o companie producătoare de componente auto din Austria. Compania deţine trei unităţi de producţie, în Austria, Cehia şi România. Fabrica din România este situată în Chirileu, localitate lângă Tîrgu-Mureş, aceasta fiind şi cea mai mare fabrică a grupului. Hirschmann România produce cablajele pentru senzorii de parcare şi de baterie, cablaje pentru oglinzi, pentru cutii de viteză automate şi pentru motoare. Producţia Hirschmann România este exportată în totalitate, clienţii finali fiind constructorii auto germani Daimler şi BMW.
4. Romcab SA – o companie producătoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice.
5. Sandoz AG – unul dintre marii producători de medicamente, parte a grupului Novartis.
6. Cableteam SRL – o întreprindere care îşi desfăşoară activitatea principală în domeniul producţiei de cabluri electrice.
7. Alpina Shoe Production SRL – are ca obiect de activitate producţia şi comercializarea încălţămintei şi articolelor pentru sport. Fabrica produce modelele proprii (RAVALLE, HINSON, OMNIO), încălţăminte fashion femei şi bărbaţi pentru anumite mărci private europene şi, de asemenea,
contracte de manufactură pentru branduri recunoscute internaţional precum ZARA, ALDO şi DEICHMANN. De-a lungul anilor, fabrica a dobândit expertiză în procesele de dezvoltare şi de producţie, astfel căa avut în portofoliu şi încălţăminte sport pentru brand-uri precum PUMA şi DECATHLON, în timp ce ghetele pentru patinele de performanţăVIKING sunt încă produse în Reghin – de mai bine de 40 de ani! 8. CIE Matricon – face parte din Grupul CIE Automotive, un grup industrial specializat pe procese cu valoare adăugată importantă. CIE Automotive ca grup are două unităţi cu activitate comercială diferită: CIE Automotive ca furnizor global de servicii complete de componente şi subansamble pentru piaţa de automobile; şi Bionor, care este dedicat producţiei şi distribuţiei de Biodiesel. CIE Automotive este specializat pe 6 tehnologii cu fabrici în toată lumea: aluminium, forjă, metal, turnare, prelucrare şi plastic. Ca parte din grup, CIE Matricon este specializat pe tehnologia de aluminium, dedicat turnării sub presiune şi prelucrării. Produsele sunt piese pentru direcţie, cutia de viteze, fluidodinamică, piese pentru motor şi antivibraţii.9. Cesiro SA – cel mai mare producător de ceramică de menaj din Europa, localizat în Sighişoara; exportă peste 85% din ceea ce produce, în principal către ţări europene precum: Anglia, Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Serbia, Spania şi Ungaria, fiind prezenţi în cele mai mari supermarketuri şi hiperrmarketuri în toată Europa. 10. Gedeon Richter România SA – Gedeon Richter este unul dintre cele mai importante nume de pe piaţa farmaceutică din Europa Centralăşi de Est. În România, la nivel de grup, Gedeon Richter dezvoltă o activitate integrată: dezvoltare şi producţie de medicamente, distribuţie şi retail, toate acestea prin cele trei mari componente ale grupului – Gedeon Richter România S.A, Pharmafarm şi Gedeon Richter Farmacia S.A.
Firma Gedeon Richter România S.A. are peste 590 de angajaţi, dintre care 49% cu studii superioare, iar tot grupul Gedeon Richter din România are aproape 1700 de angajaţi la nivel naţional. Cine e în top? Desigur, nu putem menţiona toate companiile prezente în Topul firmelor, deoarece numărul lor este de ordinul miilor. Însă, aleatoriu, văprezentăm câteva dintre câştigătoare…

La domeniul Activităţi de realizare a soft-ului la comandă, există doar întreprinderi mijlocii şi mici. Primul loc este ocupat de Reea SRL, iar locul doi de Lateral SRL. La Fabricarea sucurilor de fructe şi legume, primul nume este Sucmerom SRL, o firmă din Reghin, care are ca obiect de activitate principal producerea şi comercializarea sucului natural concentrat ultrafiltrat şi a aromei naturale din mere.

La Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor întâlnim nume cunoscute precum: Hochland România SRL (întreprindere mare), Terezia, Mirdatod (produsele lactate de Ibăneşti) şi Sanlacta (întreprinderi mijlocii).

Au fost premiate şi firme care realizează produse din cacao şi ciocolată: Milkpact SRL (firmă din Livezeni, care produce: glazuri de fructe pentru îngheţată, cuverturi de cacao pentru biscuiţi şi napolitane, cuverturi pentru bomboane de ciocolată, glazuri albe cu arome exotice pentru îngheţată, cuverturi de cacao şi alba pentru cofetării şi patiserii sau creme tartinabile cu cacao, arahide şi alune), Orietta Impex SRL.

La Pregătirea fibrelor şi filarea fibrelor textile, locul I este ocupat de Monosuisse RO SRL, din Sighişoara, firmă care operează în sectorul monofirelor, un semifabricat industrial din care se fabricăţesături industriale, care, la rândul lor sunt folosite în realizarea filtrelor, ţesăturilor serigrafice, benzilor rulante, ţesăturilor de protecţie pentru îmbrăcăminte şi accesorii.

În domeniul Fabricarea prin tricotare sau croşetare a ciorapilor şi articolelor de galanterie este prezentă, pe locul I, firma Larom Impex SRL din Reghin – produce şi comercializează ciorapi pentru toate vârstele.

La Fabricarea preparatelor farmaceutice, locul I, întreprinderi mari, este ocupat de Gedeon Richter România SA. Locul I, întreprinderi mici – Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate –Rotecom SRL Tîrgu Mureş: produce geam termoizolant pentru orice tip de tâmplărie. Categoria Fabricarea articolelor de feronerie este dominată de întreprinderea mijlocie Sziferon SRL – feronerie şi accesorii metalice, vopsire în câmp electrostatic, galvanizări… De asemenea, la întreprinderi mici este premiată Viva Com SRL – confecţii metalice, parcuri de joacă pentru copii, mobilier urban şi de grădină etc. Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.