Flashmob pentru steagul secuiesc

tokesAseară în faţa cabinetului europarlamentar al lui Tokes Laszlo, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) filiala Bihor şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) filiala Bihor au organizat un flashmob în semn de protest împotriva “încălcării drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale”. Participanţii au condamnat faptul că autorităţile ar fi persecutate pentru arborarea steagului secuiesc. În semn de solidaritate, fostul episcop a arborat steagul secuiesc pe balconul cabinetului său europarlamentar, în centrul Oradiei, fiind aplaudat de participanţii la flashmob. Tokes şi oamenii lui şi-au arătat nemulţumirea faţă “vânarea” de către autorităţi a cărţilor semnate de scriitorii Wass Albert şi Nyírő József. Volumele lui Wass se spune că ar fi fost confiscate la Şumuleu, deşi nu sunt interzise în România, iar bustul lui Wass Albert, aflat pe o proprietate privată în Sovata, a fost confiscat de către autorităţile din Mureş.

“Cu ocazia acestui flash-mob ridicăm glasul nostru împotriva acelor excese ale organelor oficiale, respectiv împotriva acelor acte abuzive prin care se scot drapelurile secuieşti, se îndepărtează cărţile scriitorului renumit Wass Albert şi încă nu se reabilitează acele personalităţi însemnate ale comunităţii maghiare care cu câteva decenii în urmă au fost condamnaţi pe nedrept ca criminali de război, precum preotul din Valea lui Mihai, Sass Kalman şi scriitorul Wass Albert, ale cărui cărţi au fost confiscate de Rusalii la Şumuleu Ciuc”, a spus Tokes Laszlo, precizând totodată că Wass Albert ar fi fost condamnat pe nedrept de un Tribunal popular la Cluj şi că ar trebui reabilitat. Mai mulţi participanţi au adus cu ei la flash-mob volume semnate de Wass, după ce Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania a fost amendată la Oradea deoarece, în luna februarie, a desfăşurat un maraton de lectură din scrierile lui Wass Albert.

“Este trist că după 25 de ani ne găsim într-un curs politic al restaurării comunismului. Susţinem dreptul legitim al comunităţii maghiare, respectiv al secuimii, de a arbora în libertate steagul secuiesc şi de a folosi simbolurile comunităţii maghiare din Transilvania. Este foarte trist că fiind părtaş al Guvernului Ponta, UDMR-ul tace şi nu se ridică împotriva acestor acte”, a afirmat Laszlo Tokes.

Câţiva simpatizanţi ai partidului extremist Jobbik au ridicat li s-au alăturat ridicând un steag cu însemnele partidului, dar au fost opriţi de reprezentanţii PPMT.

Înainte de pleca pe la casele lor, orădenii au cântat imnul secuiesc.

 

Sursa eBihoreanul

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.