fbpx

Grupul elvețian Ameropa, cel mai mare exportator de cereale, care controlează și Azomureș, semnează pentru un nou credit masiv în România

Grupul de companii Ameropa, din care fac parte Azomureș – cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Ameropa Grains – cel mai mare trader de cereale și Chimpex – lider în operațiunile portuare, a semnat un credit sindicalizat de tip revolving multivalută în valoare de 347 de milioane de euro.

Sindicatul de bănci este format din Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank, în calitate de aranjori principali  mandatați inițiali și bookrunners împreună cu ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala București și UniCredit Bank SA, în calitate de aranjori principali mandatați. BCR a acționat în această tranzacție și ca agent de agent de documentație, de facilitate și garanții.

Facilitatea sindicalizată, care a fost modificată și prelungită, va fi utilizată de entitățile din România ale Grupului Ameropa pentru finanțarea nevoilor de capital de lucru. Documentația prevede, de asemenea, o  clauză „de tip acordeon”, care va permite grupului să acceseze fonduri suplimentare de până la 104 milioane de euro, în funcție de necesitațile de finanțare generate de creșterea prețurilor la cereale și îngrășăminte.

Activitatea de bază a grupului Ameropa este comercializarea și distribuția globală de îngrășăminte și produse alimentare și furajere, cu ajutorul activelor complementare, cum ar fi silozuri, depozite și facilități portuare, precum și active adiacente, cum ar fi fabricile de producție de îngrășăminte. Activ în peste 30 de țări, grupul este cel mai mare exportator de cereale din regiunea Dunării și cel mai mare comerciant global independent de îngrășăminte, care investește selectiv în active logistice și de procesare.

În ultimii ani, Ameropa a făcut mai multe achiziții și investiții în țară. Pe lângă combinatul de îngrășăminte Azomureș și operatorul portuar Chimpex SA (Fostul Comcereal Constanța), a preluat în 2019 și 40% din firmele de distribuție Promat Comimpex și Agroind Cauaceu, precum și facilități de depozitare în mai multe regiuni.

Deține silozuri și magazii în Olt, Constanța, Brăila, Iași, Tulcea, Ialomița, Călărași, Teleorman, Timiș.

Tot în 2018 a preluat și  baza Sărulești de la Comcereal Fundulea, companie agricolă controlată de Constantin Dumitru.

SURSA: https://www.profit.ro/insider/companii/grupul-elvetian-ameropa-cel-mare-exportator-cereale-controleaza-azomures-probleme-functionare-cauza-scumpirilor-semneaza-credit-masiv-romania-clauza-tip-acordeon-20800781

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW