Grupul Milvus: România – singura din UE care, cu excepţia Deltei, nu atribuie buget ariilor naturale protejate

tamas

Directorul Grupului Milvus din Târgu Mureş, biologul Tamas Papp, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu atribuie buget ariilor naturale protejate, cu excepţia Rezervaţiei Delta Dunării, deşi administratorii acestora au foarte multe atribuţii.

”Reproşez foarte multe legislaţiei. O problemă este că animalele sălbatice şi păsările nu au valoare, pentru că noi, dacă constatăm că cineva le împuşcă sau le prinde în capcane, nu se poate estima paguba. Nu ştim care este valoarea. În alte ţări există, la noi există doar în legea vânătorii – şi acolo a fost introdus la îndemnul nostru – dar există doar pentru câteva specii. Dacă am avea un preţ, am putea spune care este prejudiciul. Sunt mult probleme de legislaţie, dar cea mai mare problemă e că legislaţia existentă nu se pune în aplicare”, a spus Papp.

El a menţionat că Directivele UE în domeniu nu sunt puse în aplicare în ţara noastră.

”Deşi suntem în UE, Directivele UE sunt obligatorii şi pentru România, dar nu există cine să le pună în aplicare. Încă nu avem, deşi speram de la acest Guvern, o agenţie naţională care să se ocupe de ariile protejate, despre care discutăm de peste 10 ani. Pentru că noi avem 400 de arii protejate şi una singură, Delta Dunării, primeşte finanţare de la Guvern. (…) Nu primim nimic de la buget ca să facem munca de custode, sunt foarte multe atribuţii, nu există buget. Cred că România este ultima ţară din UE care încă nu atribuie în buget, aproape niciun ban – cu excepţia Deltei Dunării – pentru ariile protejate. Avem o grămadă de parcuri naţionale, dar avem atribuţii”, a afirmat Tamas Papp.

Potrivit acestuia, Grupul Milvus, care împlineşte în acest an 25 de ani de activitate, a avut o contribuţie însemnată la declararea unor arii naturale protejate, formulând propuneri pentru aproape 200 de rezervaţii. Marele regret al celor din Grupul Milvus este că ”în România protecţia naturii nu este încă o prioritate” şi că, din acest punct de vedere, acest grup de ecologişti încă nu poate spune că şi-a atins scopul în totalitate, a subliniat Papp.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.