Guvernele României și Ungariei reanalizează posibilitatea unei linii feroviare de mare viteză între București și Budapesta

Guvernul a aprobat vineri inițierea negocierilor între Ministerul Transporturilor și ministerul de resort din Ungaria în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru construirea liniei feroviare de mare viteză între București și Budapesta. Ideea este una mai veche, care a fost vehiculată în trecută de mai multe guverne și miniștri, dar fără niciun rezultat. Potrivit informațiilor Profit.ro, Executivul condus de Viorica Dăncilă a aprobat inițierea negocierii și semnării ”Memorandumului de înțelegere între Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Inovării și Tehnologiei din Republica Ungaria cu privire la realizarea studiului de fezabilitate pentru constuirea unei linii feroviare de mare viteză între București și Budapesta”. 

În urmă cu un an, ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, declara că există consens între Ungaria și România pentru ca prima conexiune de tren de mare viteză tip TGV să se construiască între Budapesta și Cluj-Napoca. Péter Szijjártó a mai anunțat că guvernul ungar a aprobat un buget de un miliard de forinți pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferată dintre Budapesta și Cluj-Napoca.

Prin urmare, partea română dorește să extindă această linie până la București, iar în vara anului trecut Guvernul anunța că își propune să realizeze în regim de parteneriat public-privat și o linie de cale ferată de mare viteză București-Craiova-Timișoara-Cluj. În perioada Guvernului Tăriceanu, și ministrul Transporturilor de atunci, Ludovic Orban, anunța că guvernele celor două țări au în vedere construcția unei linii ferate de mare viteză Budapesta-București.

Profit.ro


Comentează cu Facebook