Harghiteni, între români și maghiari

regulamentConsiliul Judeţean Harghita a aprobat săptămâna trecută demararea unui „Program de convieţuire între români şi maghiari”, în cadrul căruia ar urma să se adopte un Regulament de convieţuire, care să fie o anexă la statutul judeţului, cu valoare de lege locală.

„Divergenţe şi sensibilităţi”

Hotărârea privind demararea acestui program a fost aprobată cu voturile majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, chiar dacă nu s-au alocat fonduri în acest sens.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că ideea programului a fost lansată în februarie, când rezultatele unui sondaj comandat de autoritatea judeţeană au arătat faptul că, la nivelul oamenilor de rând nu există probleme interetnice, ci doar „divergenţe şi sensibilităţi” care pot fi rezolvate.

Regulament pentru oameni „liniștiți”

Borboly consideră că situaţia poate fi normalizată dacă se elaborează un regulament în care să fie cuprinse solicitările ambelor părţi, cele privind folosirea limbii, a simbolurilor locale sau a tradiţiilor şi obiceiurilor, care să fie aprobat de CJ şi de fiecare localitate din judeţ. „Noi, cu Departamentul de Relaţii Interetnice, am dori să realizăm un proiect de hotărâre de CJ care, cumva, este o lege, să fie o anexă la statutul judeţului Harghita. (…) Ce se va stipula acolo, va fi lege pentru Consiliul Judeţean. Dar, tot la fel, şi pentru localităţi (…) în urma acestor discuţii şi realizarea unor compromisuri, vor fi legi locale (…) Eu sper că foarte multe lucruri care până acum ne-au îngreunat viaţa, ne-a pus unul împotriva celuilalt se pot rezolva. Se poate că (…) nu se pot rezolva toate, dar majoritatea pot să fac pariu că se poate rezolva. Aici oamenii trăiesc liniştiţi şi bine şi dacă de aici vom putea demonstra celor de la Bucureşti că mai bine să se ocupe cu problemele ţării, decât cu pericolul maghiar din Harghita, cred că şi ţara ar avea de câştigat”, a declarat Borboly.
Acesta a mai precizat că în urma sondajului menţionat, a reieşit faptul că problemele dintre românii şi maghiarii din Harghita sunt generate atât de jurnaliştii de la Bucureşti care „nu au fost niciodată în Harghita şi spun profeţii despre judeţ”, dar şi de politicienii care câştigă voturi încingând spiritele.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Ar trebui respectate legile si Constitutia Romaniei,ca ele exista ,trebuie doar respectate. Nu trebuie alte inventii ale revizionistilor unguri. Traiti in Romania ,respectati legile si Constitutia Roamaniei. Nu va convine ,beneficiati de libera circulatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.