Împăduriri în toată țara, promise de Lucia Varga

lucia vargaMinistrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că se doreşte începerea în această toamnă a împăduririi a circa 20.000 de hectare de teren pentru prevenirea riscului de inundaţii, împiedicarea scurgerilor de pe versanţi şi alunecările de teren.

‘Noi vrem, că în această toamnă vrem, să începem lucrările la împădurirea unor terenuri în special de pe bazinetele mici pentru a preveni riscul de inundaţii. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri în regim de urgenţă pentru a diminua riscul alunecărilor de teren şi a scurgerilor de pe versanţi (…) Începem proiectele de împădurire, a fost un efort pentru a identifica acele terenuri, începem lucrările de împădurire în această toamnă şi le continuăm anul viitor, făcând o eşalonare astfel încât în maxim 2 ani să le finalizăm, pentru că sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecări de teren şi de scurgeri de pe versanţi’, a spus Lucia Varga.

Potrivit ministrului, pe lângă cele 20.000 de hectare de terenuri prevăzute a fi împădurite începând din această toamnă, proiectul de modificare a Codului Silvic – aprobat în Guvern şi transmis Parlamentului – mai prevede împădurirea a încă 1 milion de hectare de teren până în 2030, fiind identificate şi sursele de finanţare.

Lucia Varga a precizat că pentru împădurirea a peste un milion de hectare în România, ministerul este în discuţii pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini să le împădurească.

Ministrul a spus că fondurile necesare pentru împădurirea acestor terenuri sunt prevăzute tot în proiectul de lege de modificare a Codului Silvic şi anume din fondurile generate în urma vânzării certificatelor de bioxid de carbon.

‘Este o sursă identificată, România beneficiază de acest fonduri şi cu prioritate trebuie să le dirijăm către proprietari, aşa cum este prevăzut şi în Codul Silvic, dar şi către împădurirea acestor terenuri. Avem o altă sursă – Fondul de ameliorare – sumele prevăzute a fi cheltuite în acest an sunt de 40 de milioane de lei. Avem identificate, o să le facem publice, am făcut aceste evaluări cu Institutul de Hidrologie şi cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, am identificat pe fiecare judeţ terenurile care trebuie împădurite şi le punem la dispoziţie în perioada următoare’, a accentuat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.