În judeţul Mureş sunt şase milionari în euro în TOP 300!

tractorSăptămâna trecută, Revista Capital a publicat Top 300 cei mai bogaţi români. Anul acesta, în judeţul Mureş regăsim doar 6 milionari în euro. Numărul bogaţilor mureşeni a scăzut faţă de anii trecuţi. De exemplu în 2013 aveam 8 milionari mureşeni, iar în 2004 tot 8. Dar mai există şi alte schimbări: unii milionari au ieşit din top, iar poziţia celor rămaşi s-a modificat în clasament. Interesant este că în judeţul Mureş nu întâlnim nicio femeie în Top 300, deşi statisticile arată că una din trei companii este condusă de o femeie.

Totodată, trebuie menţionat că averea majorităţii milionarilor a crescut anul acesta. Per total, averea celor 300 a crescut cu 4,2%, ajungând la 21,69 miliarde de euro. Cel mai bogat român este Ion Ţiriac, ac cărui avere a crescut cu 8,3%.

Averea celor 6 bogaţi mureşeni din top 300 se situează la cifra totală de 178 de milioane de euro…

 

Cel mai bogat om…

oltean

…din judeţul Mureş este reghineanul Mircea Oltean (58 de ani), cu o avere estimate la 37 – 40 de milioane de euro, situându-se astfel pe locul 145 în topul celor mai bogaţi români. Afacerile lui Mircea Oltean merg bine, astfel încât averea acestuia a crescut în ultimul an, cu aproximativ 2 – 3 milioane de euro. Mircea Oltean deţine fabrica de tractoare şi utilaje agricole şi forestiere din Reghin – IRUM, care are peste 400 de angajaţi. De profesie inginer în domeniul construcţiilor de maşini, Mircea Oltean înfiinţa în urmă cu peste 20 de ani compania Maviprod.

Povestea afacerii începe într-un apartament din Reghin, cu cinci produse oferite spre vânzare şi un singur angajat. De la cele cinci produse pe care Maviprod le comercializa în anul 1993, compania ajunge cinci ani mai târziu să vândă peste 3.000 de piese şi accesorii pentru utilaje forestiere şi agricole.

Referitor la IRUM, compania a fost fondată în 1953, fiind specializată în construcţii de maşini şi utilaje. Funcţionând iniţial ca şi companie de stat, IRUM devine o societate cu capital complet privat în anul 1999, cu Maviprod ca şi principal acţionar, dedicându-se de atunci în principal industriei forestiere.

 

Dar, IRUM nu doar că vinde utilaje, ci şi inovează. De exemplu, anul acesta, firma reghineană a lansat un nou model de tractor forestier – TAF 2012 G, prevăzut cu un cleşte  care poate ridica buştenii pentru ca tractorul să poată înainta cu uşurinţă pe drumurile forestiere. Însă tractorul poate fi mai greu văzut în pădurile noastre, fiind destinat exportului, în ţări precum: Germania, Austria, Franţa, Elveţia şi Belgia. Per total, IRUM produce anual cam 500 de tractoare.

Gama de produse realizate la IRUM cuprinde în momentul de faţă tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, trolii şi piese de schimb, dar fabrica dispune şi de centru prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie şi service.

În 2015 IRUM a inaugurat singurul Centru de Cercetare şi Dezvoltare a utilajelor agricole şi forestiere cu capital românesc din ţară, locul unde se formează şi lucrează peste 40 de ingineri specialişti.

Al doilea cel mai bogat…

mailat

…mureşean este Virgil Mailat. Târgumureşeanul de 68 de ani are o avere estimată la 30 – 32 milioane de dolari, fiind situat pe locul 181 în topul naţional.

Averea lui a crescut în ultimul an cu aproximativ două milioane de euro. Mailat este fostul acţionar de la Bere Mureş, care a vândut compania către Heineken, pentru 150 de milioane de euro, după 35 de ani de activitate. Virgil Mailat este recunoscut ca fiind inventatorul berii la PET.

În prezent, Virgil Mailat este patronul spitalului privat Nova Vita din Tîrgu Mureş, unul dintre cele mai mari spitale private din România, care are aproximativ 200 de angajaţi. Centrul Medical NOVA VITA şi-a început activitatea medicală în luna iulie a anului 2008, înfiinţând prima secţie de îngrijiri paliative şi terapii complementare din judeţul Mureş. În luna octombrie 2008 se deschidea secţia de recuperare medicală. În urma investiţiilor şi extinderilor derulate în cursul anului 2009, îşi începe activitatea farmacia şi laboratorul de analize medicale, iar la începutul anului 2010 începe activitatea primei maternităţi private din judeţul Mureş şi a secţiilor de chirurgie, cardiologie şi radiologie intervenţională. În 2015 Spitalul privat Nova Vita a deschis un centru de imagistică medicală în urma unei investiţii de două milioane de euro. Echipamentele de diagnosticare imagistică sunt utilizate pentru a oferi clinicienilor informaţii detaliate cu privire la diverse afecţiuni, cum ar fi tumorile, tulburările neurologice, bolile cardiovasculare şi alte patologii…

În plus, Mailat a investit şi în domeniul energetic: parcuri eoliene şi fotovoltaice. Dar aceste proiecte nu au avut deocamdată un succes deosebit.

 

Locul trei, tot de la Bere

emilPe locul 193 în topul celor mai bogaţi români se situează mureşeanul Emil Morariu, cu o avere de 28 – 30 de milioane de euro, avere care se situa cam la acelaşi nivel şi în urmă cu un an. Astfel, Morariu este al treilea cel mai bogat mureşean. Fost acţionar la fabrica Bere Mureş, Morariu a investit după vânzarea fabricii către Heineken, în imobiliare, turism şi energia verde.

În turism, Emil Morariu şi familia sa au investit în cel mai luxos hotel din Tîrgu Mureş – Hotel Privo, situat pe o proprietate de 5.000 mp, unde se află şi monumentul istoric în stil Art Nouveau –  Vila Csonka, construită în 1910.

În plus, familia Morariu deţine RARA Parc, de la Isaccea, o firmă specializată în energia regenerabilă – unul dintre cele mai mari parcuri solare din România, dar şi 10% din Supercoop Societate Cooperativă. Morariu a investit alături de fostul său coleg de la conducerea Bere Mureş, Virgil Mailat, în două parcuri eoliene: unul în Vrancea şi unul în Dobrogea.

 

Doi fraţi, pe locul patru

 

Fraţii Orlando şi Roland Szasz ocupă locul 4 în topul celor mai bogaţi mureşeni şi locul 212 în ţară. Acum trei ani, cei doi fraţi se aflau pe prima poziţie în judeţul Mureş. Cei doi mureşeni au o avere estimată la 25-27 milioane de euro, în creştere cu aproximativ 1 milion de euro, în ultimul an. Fraţii Szasz deţin Renania, firmă pe care au înfiinţat-o în 1995, cea mai importantă companie din domeniul siguranţei în muncă din România.

Cu o istorie de peste 20 ani, Renania este un jucător influent în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Renania oferă companiilor partenere şi utilizatorilor finali setul complet de soluţii, produse şi servicii adecvate pentru a proteja viaţa la lucru, în spitale, în medii cu risc sporit sau în activităţile domestice, de zi cu zi.

Cu o cifră de afaceri de aproape 26 de milioane de euro, în 2015 Renania a înregistrat un record istoric în materie de vânzări, confirmând menţinerea poziţiei de leader a companiei.

Compania deţine 3 sucursale proprii în Bucureşti, Timişoara şi Oradea şi parteneriate cu mai mult de 200 de distribuitori la nivel naţional.

 

Locul 5, moştenirea Electromureş

Zoltan Prosszer are 52 de ani şi o avere de 23 – 25 de milioane de euro, în creştere cu 1 milion de euro faţă de anul trecut. Se situează pe locul 236 în topul celor mai bogaţi români şi pe locul 5 în judeţul Mureş. Prosszer controlează Romcab, companie care a avut în 2015 un profit de 9,5 milioane de euro, fiind unul dintre cei mai mari exportatori din România.

Această companie este cunoscută pentru faptul că se ocupă cu producţia de cabluri şi conductori electrici. Romcab a fost înfiinţată în urma divizării Electromureş, după care a urmat privatizarea sa în 1999. Printre ţările în care compania îşi exporta produsele se numără şi Cehia, Croaţia, Turcia şi Rusia. Prosszer este cel care controlează compania întrucât acesta este acţionarul majoritar.

 

Locul 6

claudiu

Pe locul 243 în Top 300 cei mai bogaţi români se situează Claudiu Ugran, cu o avere de 23 – 24 de milioane de euro. În judeţul Mureş, acesta este pe locul 6 în topul milionarilor în euro. Averea lui a crescut cu vreo 4 milioane de euro faţă de 2015. Ugran deţine firma Three Pharm SRL, specializată în comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice. Compania ThreePharm, cu un capital autohton 100% privat şi o cifră anuală de afaceri constant peste 3 milioane  de euro, a fost înfiinţată în anul 1994, având ca domeniu de activitate comercializarea de aparatură şi produse medicale.

Omul de afaceri mai deţine 33% din acţiunile Triplast şi 50% din Anvergo (servicii pentru sonde de petrol şi gaze). Triplast srl din Tg. Mureş a fost înfiinţată în februarie 2002, fiind primul producător din România folosind tehnologia rotoformării. Produce: cămine de canal, rezervoare, pubele, mobilier pentru parcuri, tubulatură etc.

Referitor la Anvergo, activitatea în industria extractivă a început în anul 1996 la Tîrgu-Mures, unde este şi astăzi sediul central, şi a funcţionat până la sfârşitul anului 2009 sub sigla companiei Three Pharm – Departamentul de Petrol şi Gaze. Anvergo oferă servicii complete la sonde de petrol şi gaze în următoarele domenii de activitate: fluide de foraj şi servicii, waste management, şape de foraj şi servicii, aditivi de cimentare, echipări sondă accesorii coloană,
echipamente speciale.

 

Schimbări

 

Pe lângă schimbările deja menţionate, de exemplu, scăderea fraţilor Szasz de pe locul 1, unde erau poziţionaţi acum trei ani, până pe locul patru în prezent, au mai intervenit şi alte modificări în privinţa averii milionarilor mureşeni.

De exemplu, familia Benţa nu mai apare deloc în top după ce ani la rândul a ocupat primul loc în judeţul Mureş. De exemplu, în 2013, familia avea o avere de 28-30 de milioane de euro, fiind pe locul 181 în topul celor mai bogaţi români.

De asemenea, din top a fost eliminat un al treilea asociat de la Bere Mureş, Gheorghe Grec. În 2013 acesta avea o avere estimată la 15-16 milioane de euro şi afaceri în domeniile turism, energie, comerţ şi textile, fiind plasat pe locul 266 în topul celor mai bogaţi români.

Desigur, unele nume rămân constant, în fiecare an în topul celor mai bogaţi români. Nume ca Mailat, fraţii Szasz etc. nu mai surprind pe nimeni. Semn că afacerile pe care le conduc sunt stabile… Pe de altă parte, iată că deşi nu neapărat înregistrează regrese, alţii nu reuşesc să acumuleze şi să-şi sporească averile în acelaşi ritm. De pildă, nu se mai regăsesc în top numele ca Ioan Lazăr, Vasile Aron, Vasile Gliga, Remus Benţa etc. Desigur, aceştia nu au sărăcit, dar afacerile lor au fost depăşite de altele 300 din ţară.

 

Titi Dălălău

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Eu cred ca aia care nu mai apar in top si-au redistribuire averea membrilor familiei sa nu-i întrebe Fiscul sau ANI de sanatate

  2. Afirmatia lui Unguru este corect.Numai fiscul si ANI nu observa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.