fbpx

Încep Zilele Culturale Maghiare la Reghin

A VII-a ediția a ”Zilelor Culturale Maghiare” din Reghin și-a propus să ofere o varietate de programe culturale, literare, artistice, educative, sportive, simpozioane, comemorări, prezentări de studii şi comunicări despre personalităţi ale culturii maghiare şi universale.

”În aceste momente este important să rămânem uniți și solidari. Ca să avem o reușită e nevoie de dialog și toleranță, de respect și de maturitate. Evenimentele din aceste zile sunt deschise tuturor doritorilor, indiferent din ce comunitate fac parte. Activitățile organizate pot crește gradul de conștientizare a diversității culturale, lucru care va determina o mai bună înțelegere a acesteia și a culturii minorităților” a afirmat viceprimarul Márk Endre. 

Zilele Culturale Maghiare au debutat pe 05.09.2019. cu o expoziție de pictură a artistului Csupán Eduárd la Sala de expoziții a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”. A urmat o prezentare de carte, invitați fiind Káli Király István- scriitor, redactor și Sebestyén Mihály- istoric, scriitor. La reușita momentului a colaborat Géczi  Amália- pianist. Seara s-a încheiat cu dans popular pentru cei mici și cei mari la un restaurant din Reghin.

Vineri, 6 septembrie de la ora 11.00, sub îndrumarea profesorului Nagy F. Attila la Bisericuţa Reformată din Iernuţeni se va desfășura un concurs de istorie pentru elevi, ,,Réges – Régen” file din istoria Reghinului.

De la ora 18.00 în sala mare a Casei Municipale de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, reghinenii sunt invitați la teatru ”A láthatatlan hóhér”- Călăul Necunoscut, o piesă de teatru care urmează cu fidelitate piesa polițistă a Agathei Christie, în regia lui Gáspárik  Attila.

Seara se va încheia la un local din oraș cu un moment de stand-up comedy și cu invitatul special al serii, artistul Buta Árpád Attila.

Sâmbătă, de la ora 10.00 elevii din municipiu vor susține un spectacol la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, iar de la ora 16.00 se va desfășura un concert de orgă la Biserica Evanghelică în interpretarea lui Pozsár Róbert.

Seara de gală de la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” va cuprinde alocuțiuni, decernarea premiilor de excelență și a premiilor pentru câștigătorii concursului ,,Réges – Régen”, un concert de pian în intrepretarea pianistului Csíky Boldizsár.

Evenimentele se vor încheia cu o petrecere adresată tinerilor la un local din oraș.  

Duminică de la ora 09.00 se va desfășura un campionat de minifotbal și un concurs de gătit – cel mai gustos gulaș – jocuri distractive pentru copii, program pe scena amplasată, dansuri și cântece populare,  programul fanfarei municipale și miniconcerte cu formații de copii.

De la 18.30 un concert al trupei ”4S Street” din Gheorgheni, urmat de lansarea lampioanelor și de concertul mult așteptat al formației ”Karthago” din Ungaria.

Toate evenimentele de duminică se vor desfășura la baza sportivă ”Avântul”.

Organizatorii sunt U.D.M.R. Reghin, Asociaţia „Csillag”, Asociaţia Culturală „Kemény János”, Asociaţia „Rákóczi” filiala Reghin, Asociaţia „Humana Regun” , în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Reghin, Fundația ”Bethlen Gábor”, Fundația Communitas, Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Consiliul Local al orașului Bátonyterenye (Ungaria) și Consiliul Local din Brâncovenești.  

                                                                                             GRAMA IMOLA

Comentează cu Facebook