Inspecție generală la LPS Tîrgu Mureș. Se vânează neregulile sau se vrea acoperirea lor?!

În sfârșit, IȘJ Mureș, condus de inspectorul școlar general Ioan Macarie, realizează o inspecție generală la LPS (Liceul cu Program Sportiv „Szász Adalbert”). Rămâne de văzut dacă este cu adevărat o inspecție care vânează neregulile de mult timp semnalate sau doar caută să le acopere.

 

Nereguli grave

 

Deocamdată, reamintim cititorilor Punctul că începând din septembrie 2016, în spațiul public târgumureșean au fost semnalate nereguli grave în legătură cu activitatea LPS. Profesorul Călin Crăciun a vorbit în mod public despre o serie de probleme, dintre care cea mai gravă era frauda financiară ce a constat în subtilizarea fondurilor colectate de la părinți și elevi prin intermediul diriginților și învățătorilor de bună credință. Aceștia erau obligați să exercite presiuni asupra elevilor și părinților să aducă bani sub pretextul folosirii lor pentru nevoile școlii.

 

Dar, în realitate…

 

… banii strânși au fost virați în contul unui club privat înființat de directorul unității de învățământ, Csiki Zsolt, și alți trei profesori, Herteli Győrgy, Nagy Ilona și Naidin Simona.

Din momentul virării banilor în clubul respectiv, doar cei menționați știu ce s-a întâmplat cu ei.

Acuzația care decurge logic de aici este tocmai faptul că părinții, elevii și profesorii de bună-credință ai liceului au fost mințiți de director și de cei 3 profesori complici că fondurile colectate de la elevi/părinți sunt folosite exclusiv în interesul instituției de învățământ. Nu s-a făcut însă niciodată dovada folosirii lor pentru nevoile instituției de învățământ.

 

Dovada minciunii lui Csiki Zsolt

 

În urma investigației jurnalistice realizate, Punctul a reușit să obțină dovada minciunii directorului Csiki Zsolt, care, într-o ședință la care convocase reprezentanții părinților, făcea referiri explicite la banii respectivi. Directorul informa în mod evident tendențios părinții cu privire la legalitatea colectării fondurilor. Practic, în februarie 2014 îi mințea pe reprezentanții părinților liceului că există o asociație a școlii și că banii colectați prin intermediul ei sunt și vor fi folosiți pentru nevoile elevilor. Le ascundea părinților că în realitate era vorba de clubul său privat și al celorlalți 3 profesori ai LPS.

În speță, era vorba de o contribuție de 20 RON/elev/semestru, adică 40 RON/elev/an. Având în vedere că este vorba de o instituție de învățământ cu aproximativ 650 de elevi și că banii au fost colectați cel puțin 7 semestre, însemnând 3,5 ani, rezultă o sumă aproximativă ce ar fi putut fi colectată doar din fondul școlii de 90.000 de lei, în legătură cu care nu s-a făcut niciodată un raport sau o dare de seamă. Cu alte cuvinte, banii strânși au fost vărsați în contul clubului privat al directorului și al acoliților săi fără a se face vreodată dovada folosirii lor în interesul școlii. Totodată, suma colectată de Csiki Zsolt&co ar putea fi mult mai mare, deoarece li se cerea părinților și să întocmească documente pentru donarea procentului de 2% din impozitul pe profit către același club privat, sub pretextul că ar fi asociația liceului.

 

Cam pute treaba, domn director!

 

… Ba pute rău de tot, domni inspectori! Mai ceva ca de la combinat. Atât de rău încât chiar nu vă mai puteți face că nu simțiți!

 

Casetă

 

Sperăm că inspecția generală întreprinsă de IȘJ va investiga și aspectul înșelăciunii și căpușării LPS prin metoda „Asociația”. Urmăriți site-ul Punctul! Vom reveni în curând cu noi amănunte incendiare, însoțite de dovezi corespunzătoare, despre neregulile de la LPS. Punctul sprijină ISJ Mureș și informează cetățenii în scopul aflării adevărului despre problemele semnalate. Sperăm că de această dată Inspectorii ISJ Mureș nu se vor eschiva și își vor face datoria ce decurge din funcția cu care sunt învestiți.

 

Redacția

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.