ISU Mureș: 5 școli, amendate pentru lipsa autorizației la incendiu

Colonelul Călin Handrea, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, a declarat miercuri presei că de la începutul anului au fost amendate 5 școli, din 5 localități diferite din județ, pentru lipsa autorizației la incendiu.

“Noi am fost toleranți cu acest tip de instituții, anul trecut n-a fost dată nicio sancțiune contravențională pe lipsa autorizației la școli, anul acesta, deja au fost 5 aplicate și continuăm acțiunea, pentru că, Doamne ferește, dacă se întâmplă un necaz, vom fi și noi răspunzători, alături de ei. Amenzi au fost aplicate, în cuantum de 2.500 de lei, fiecare, la 5 școli din județul Mureș. Sunt 5 școli, din 5 localități diferite”, a precizat Handrea.   

Acesta a arătat că, la începutul anului, erau 37 de școli fără această autorizație, dar numărul a mai scăzut, astfel încât în prezent sunt, la nivel de județ, “în jur de 30 și ceva” de unități școlare neautorizate.

“Din păcate, multe probleme țin de lipsa documentației, necesară autorizării. Când s-au demarat aceste proiecte, unele chiar au obținut avizul de securitate la incendiu, ulterior, prin schimbarea conducerii școlilor sau de primari, nu știu să vă spun exact ce s-a întâmplat, a dispărut documentația respectivă. Între timp, s-a mai schimbat și legislația, care a devenit puțin mai drastică, acum, ca să se reautorizeze, presupune o investiție suplimentară, față de cea care a fost inițial. Multe dintre ele, probabil, la vremea la care s-a edificat clădirea, corespundeau din punct de vedere al securității la incendiu, acum, ca să se autorizeze, presupune din nou o investiție, ceea ce e destul de greoi”, a spus șeful ISU Mureș.

Handrea a făcut aceste precizări după ce, în timpul ședinței de prezentare a bilanțului unității pe anul 2018, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, a atras atenția asupra acestui aspect.

Alte neajunsuri prezentate în cadrul ședinței respective se referă la încadrarea cu personal – cel mai mare deficit, de 30%, fiind în rândul ofițerilor, la nivelul ISU Mureș – și parcul auto învechit, cu 43 de autospeciale având peste 10 ani vechime. De asemenea, în 2018, la nivel de județ s-a înregistrat un număr de 7 decese în urma incendiilor, față de 2017, când au fost 2, și 2016, cu un număr de 3.

Comentează cu Facebook