Izsak Balasz: Nu avem obligația să depunem încă un anunț prealabil pentru “marșul secuiesc” din 10 Martie

Președintele Consiliului Național Secuiesc, Izsak Balasz, afirmă că nu există nicio obligație să depună încă un anunț prealabil pentru “marșul secuiesc” programat și în acest an în 10 Martie la Târgu Mureș, întrucât îl consideră suficient pe cel depus în urmă cu aproape un an, și susține că instanțele i-au dat dreptate.

“Conform legii manifestațiilor publice, se anunță, nu este condiționată o manifestație publică de o autorizație. Deci noi am depus declarațiile prealabile anul trecut, în 27 martie am depus cererea, în 28 s-a întrunit comisia, care a decis că e prea devreme și să depunem cererea cu o lună înainte. Eu n-am semnat procesul-verbal, cu toate că au vrut să mă convingă… Nu semnez pentru că legea așa spune, că anumite elemente ale manifestației publice se pot modifica cu acordul organizatorilor. Și ar fi considerat sau consideră semnătura mea acord. N-am revenit. Am primit în scris această înștiințare, noi am considerat-o ilegală, ne-am dus iarăși la Judecătorie, la Tribunal și am primit decizia că nu avem obligația să mai depunem încă un anunț prealabil. Așa că am terminat cu asta”, a declarat Izsak Balazs.

Președintele CNS a arătat că la marșul programat peste o lună a făcut o singură invitație, lui Tokes Laszlo, urmând să se adreseze și altora. El a precizat că, deocamdată, știe că în acest an niciun reprezentant de la EFA (Alianța Liberă Europeană) nu va participa.

“Probabil o să avem cel puțin un reprezentant de la Partidul Național Basc, vechii noștri prieteni, EFA tocmai în 10 martie are conferință, ei nu pot veni, că există această suprapunere. Noi invitații le trimitem și președintele partidului decide pe cine trimite”, a declarat Izsak Balazs, adăugând că, personal, îl așteaptă chiar pe Andoni Ortuzar, președintele Partidului Național Basc.

Câteva zeci de membri ai CNS au adoptat, sâmbătă seară, într-o ședință care a avut loc la Palatul Culturii din Târgu Mureș, un “manifest de mobilizare” în vederea participării la marșul anual care are loc în 10 Martie, “Ziua Libertăţii Secuieşti”. Potrivit lui Izsak Balazs, manifestul  respectiv cere conducerii României să facă autentic motto-ul sub care prezidează Consiliul Uniunii Europene, “Coeziunea, valoare europeană”, pentru că, în opinia sa, politica de coeziune ar fi înregistrat un eșec în Regiunea Centru,unde se constată “stagnarea judeţelor, a Scaunelor secuieşti”.

Comentează cu Facebook