Jiu Jitsu şi Karate pentru nevăzători

Programul de pregătire special creat de Clubul Sportiv Sport Grup Sakura din Târgu Mureş, de practicare a stilului Jiu Jitsu şi Karate de către nevăzători, un program unicat în România, a fost prezentat elevilor de la Şcoala Gimnazială “George Coşbuc” din Târgu Mureş de către doi medaliaţi mondial, la acţiunea “Azi sunt profu’ tău de sport!”.

Astfel, campionul mondial provenit de la CS Sport Grup Sakura, Tinu Vasile Pop, şi vicecampionul mondial, Attila Szanto, au susţinut demonstraţii de îndemânare în faţa elevilor în cadrul “Azi sunt profu’ tău de sport!”, parte din proiectul Caravana Junior Sport, iniţiat şi demarat în judeţul Mureş de Asociaţia Junior Sport.

“Cei doi medaliaţi mondial au susţinut demonstraţia cu o zi înainte ca acest program unic în ţară să împlinească 6 ani. Attila Szanto şi Tinu Vasile Pop sunt multipli medaliaţi mondial. Remarcabil este că Attila Szanto, acum în vârstă de 56 de ani, a urcat pe podiumul mondial după doar 4 ani de când a intrat într-o sală de jiu-jitsu, iar Tinu Vasile Pop, care are 53 de ani, după trei ani a obţinut titlul mondial. Programul a început cu un proiect referitor la tehnicile de autoapărare destinat nevăzătorilor, iniţiat de Sensei Adrian Belean, preşedintele Clubului Sportiv Sport Grup Sakura. Iniţial au fost 10 participanţi la acest program, dar, ulterior unii au renunţat, ajungând la 4 membri. Dar, pe parcurs, alţii s-au alăturat, iar proiectul a continuat. De la ideea unui program destinat doar autoapărării s-a ajuns la legitimarea acestor persoane cu dizabilităţi de vedere în rândul sportivilor de performanţă ai României, iar din această onorantă postură, ei să ocupe podiumurile mondiale”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedinta Asociaţiei Junior Sport, Beatrice Mercado.

Campionul Tinu Vasile Pop, în vârstă de 53 ani, a reuşit, în 2016, după 3 ani de antrenamente să devină campion mondial, iar în 2017 a obţinut locul al doilea, fiind vicecampion mondial, la Goju Ryu de la Bucureşti.

Sportivul Attila Szanto, care are 56 ani, a început să practice stilul Ju Jitsu în programul de pregătire special în anul 2012 şi, în 2016, a câştigat medalia de bronz de la Campionatul Mondial IKF din Anvers. Pe lângă medalia de argint la duo demonstrativ şi câştigător al medaliei de bronz de la mondialele pentru arme din Anver, Attila Szanto a ocupat locul II la Mondiale la Goju Ryu – Bucureşti, 2017, iar la campionatele naţionale a obţinut 3 medalii de aur (Timişoara 2017).

Preşedinta Asociaţiei Junior Sport a precizat că acest club mureşean mai are medaliaţi mondial la nevăzători, un exemplu fiind Ciprian Strete de 37 de ani, care în 2016, la Cupa Mondială de Karate pentru Persoane cu Dizabilităţi, organizată la Anvers, a câştigat medalia de argint la e-bo-no-kata.

Clubul Sportiv Sport Grup Sakura din Târgu Mureş a înfiinţat din 2012 un Departament pentru Persoanele cu Dizabilităţi practicante de arte marţiale, la ora actuală lucrând cu persoane cu dizabilităţi de vedere şi de auz, iar Federaţia Română de Arte Marţiale, Departamentul de Ju Jitsu i-a recunoscut pe sportivii acestui club ca sportivi de performanţă.

La finalul antrenamentului, fiecare elev care a participat la ora de sport susţinută de marii campioni au primit revista Junior Sport Mureş şi autografe.

Beatrice Mercado a precizat că acţiunea “Azi sunt profu’ tău de sport!” va continua până când toate exemplarele din Revista Junior Sport Mureş, editate şi tipărite cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al administraţiilor locale din localităţile Reghin, Iernut, Luduş, Ungheni, Sărmaşu, Deda, Râciu, Batoş, Răstoliţa, Solovăstru, Ruşii Munţi, Suseni, Iclănzel, Ibăneşti şi Voivodeni, vor fi distribuite, gratuit, elevilor din judeţ.

Acţiunea “Azi sunt profu tău de sport!” face parte din Caravana Junior Sport – proiect naţional, prima oprire Mureş, proiect iniţiat şi demarat de Asociaţia Junior Sport din august 2017, în cadrul căruia Consiliul Judeţean Mureş este partener principal.

Atât Revista Junior Sport Mureş, cât şi acţiunea “Azi sunt profu tău de sport!”, care este organizată în numele Asociaţiei Junior Sport de către Asociaţia Sportul Pentru Toţi Reghin, beneficiază de susţţinerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Mureş, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.