Junii Târnavei” au pus folclorul românesc pe un piedestal la Târnăveni

Ansamblul Junii Târnavei a luat fiinţă la 1 Iunie 2008 la iniţiativa soţilor Otilia şi Vasile Trîmbiţaş și a avut drept scop păstrarea, promovarea şi perpetuarea tradiţiilor, portului şi obiceiurilor populare în rândul tinerei generaţii.

În scurta lor perioadă şi-au trecut în palmares participarea la numeroase festivaluri şi filmări TV, la diverse manifestări culturale atât în ţară cât şi în străinătate, dintre care menţionăm câteva:

– Câştigarea Marelui Premiu “GOLDEN ORFEUS” în Bulgaria 2011;
– În anul 2012 a participat la Festivaluri Internaţionale în Sliven-Bulgaria şi Pirot-Serbia;
– În 2013 la Festivalurile de folclor din Monte Carlo, din Sofia-Bulgaria şi din Praga-Cehia;
– În 2014 la Festivalurile de folclor din Ohrid-Macedonia şi Paralia-Grecia;
– În 2015 la Festivalurile din Istanbul-Turcia, Lublin-Polonia, Pirot-Serbia;
– În 2016 la Festivalurile din Rahovche si Varna-Bulgaria si Hajduszoboszlo – Ungaria.

Pe lângă toate acestea, a organizat anual “Festivalul de Folclor pentru Copii şi Tineret” cu derulare la sfârşitul lunii august, festival la care au participat 15 ansambluri din ţară/ediţie -peste 400 de tineri şi care, începând din anul 2015 a avut participare internaţională, schimbându-şi şi denumirea în „FOLK FRIENDS TOGETHER”.

O contribuţie importantă în realizarea acestor performanţe au avut în primul rând părinţii copiilor, Primăria si CL prin asigurarea sălii de repetiţii/spectacole şi sprijin financiar prin Legea 350-Finanţări Nerambursabile de la bugetul local, CJ Mureş tot prin Legea 350-Finanţări Nerambursabile şi bine-nţeles, sponsorii care la fiecare manifestare culturală şi-au adus un aport în realizarea evenimentelor.

Începand din anul 2016, ansamblul a început o colaborare cu renumita interpretă VETA BIRIS alături de care a participat la TVR1- „ODATA-N VIATA”, la NATIONAL TV: „OPRITI TIMPUL”, la ANTENA STAR: „RAI DA’ BUNI” şi în multe alte spectacole.

De asemenea, are o colaborare cu orchestra şi ansamblul JIDVEI ROMANIA condusă de maestrul STELIAN STOICA, alături de care a participat la numeroase spectacole/evenimente culturale, cele mai importante de menţionat fiind la emisiunea TV: „TEZAUR FOLCLORIC” şi „STRUGURELE DE AUR”.

Ansamblul JUNII TARNAVEI numără în prezent peste 200 de membrii structuraţi pe patru categorii de vârsta, repertoriul lor fiind foarte vast, cuprinzând jocuri populare din întreaga ţară, cu costumaţia specifică fiecărei zone.

De pregătirea şi organizarea lor se ocupă soţii OTILIA şi VASILE TRÎMBIŢAŞ.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.