Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Preşedinţia României

kelemen-udmr-ul-va-avea-propriul-candidat-la-prezidentiale-cine-va-fi-acesta-264224Consiliul Permanent al Uniunii a adoptat, joi, 17 iulie, la Cluj-Napoca, două decizii importante: UDMR va avea un candidat la alegerile prezidenţiale din toamnă, Kelemen Hunor. În urma anunţului de renunţare la funcţiile de viceprim-ministru şi de ministru al Culturii, la recomandarea preşedintelui Uniunii, aceste funcţii vor fi preluate de Biro Rozalia, preşedintele Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), senator de Bihor. În ambele chestiuni, deciziile Consiliului Permanent au fost adoptate în unanimitate.

„Cu începere din anul 1996, UDMR a avut de fiecare dată un candidat la funcţia de preşedinte al României. În două rânduri, candidatul nostru a fost Frunda Gyorgy, în anul 2004 a candidat Markó Béla, preşedintele de atunci al UDMR, iar în 2009, am candidat eu însumi. Argumentele noastre în favoarea unui candidat propriu se referă, în primul rând, la faptul că acesta este un bun prilej de a ne face auzit glasul, ca glasul nostru să fie chiar auzit, să ni se acorde atenţie şi să fim în măsură să prezentăm năzuinţele maghiarimii din Transilvania în faţa opiniei publice româneşti. Dacă nu am avea candidat, atunci vreme de luni de zile nimeni nu ar auzi ceea ce spunem noi, nimeni nu ne-ar acorda atenţie. Un alt argument este acela că, de-a lungul celor 25 de ani, s-a dovedit că niciun partid românesc, niciun politician român nu include în programul său şi nu se ocupă de problemele specifice ale maghiarimii transilvănene. Pur şi simplu, pentru ei, chestiunea maghiară apare ca o problemă, de aceea nu se preocupă de ea sau utilizează antimaghiarismul ca mijloc de a aduna voturi. Aşadar, din acest punct de vedere, este de neconceput ca ideile şi obiectivele maghiarimii din Transilvania, care numără un milion trei sute de mii de suflete, să nu fie prezente în atât de importanta dezbatere politică dinaintea scrutinului pentru Preşedinţie. Din aceste considerente, Consiliul Permanent al Uniunii a decis, astăzi, în unanimitate ca Uniunea Democrată Maghiară din România să aibă un candidat la funcţia de preşedinte. Pentru noi, maghiarimea din Transilvania, acest lucru a devenit aproape o chestiune de onoare”, a declarat Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii, candidatul UDMR la Preşedinţia României.

El a adăugat că această desemnare reprezintă o onoare pentru el şi că, în perioada următoare, va depune eforturi pentru a face cunoscute obiectivele şi programele maghiarimii din Transilvania opiniei publice din România şi din străinătate şi pentru a arăta că, în calitate de politician UDMR, are o imagine coerentă despre România, despre societatea românească şi, în primul rând, despre maghiarimea din Transilvania.
„Nu este de importanţă secundară nici faptul că, în persoana Rozaliei Biro, România va avea, pentru o întâia oară, un viceprim-ministru femeie, iar acest lucru are, din multe puncte de vedere, valoarea unui mesaj”, a arătat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat UDMR.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.