Kozma Monika: Târgul AGROMania ar putea promova internațional județul Mureș

Kozma Monika, președintele Fundației Pro Economica, a declarat, într-un interviu acordat Punctul și Radio Son, că Târgul AGROMania, pe care îl pregătește la Dumbrăvioara, în 18 și 19 mai, ar putea deveni un  eveniment regional, care să promoveze chiar și internațional județul Mureș.

Potrivit acesteia, ideea târgului a venit de la tinerii fermieri, “care de ani de zile tot încearcă să miște ceva în județ”, nu numai în domeniul agriculturii, modelul fiind târgul Agraria.

“Ne-am gândit să facem un mini Agraria în județul Mureș. Avem valori destul de mari și avem și branduri puternice, pe care nu le-am valorificat până acum, mă refer aici la faptul că singurul combinat de îngrășăminte din  țară funcționează chiar aici, în județul Mureș, noi o să avem, începând din mai, dacă se deschide, o fabrică de furaje, cu cea mai mare capacitate din țară, avem singurul producător de tractoare și utilaje agricole din țară la fel, în Mureș. Și, demarând aceste proiecte de dezvoltare rurală și economică și ținând legătura cu acești antreprenori, până la urmă am decis împreună, în parteneriat cu ei, să încercăm să arătăm de fapt publicului larg ce valori avem noi în domeniul agriculturii în județul Mureș. Să devină de fapt un forum unde și micul fermier, dintr-un sat, poate să discute eventual cu antreprenori mai mari sau să se uite la un utilaj, să facă probă, se se intereseze ce fel de semințe, ce fel de îngrășăminte sunt pe piață”, a spus Kozma.

Ea a adăugat că în 18 și 19 mai, la Dumbrăvioara, vor fi prezentări, expoziții de utilaje, de animale, de produse agricole și alimentare și chiar un “cort gastro”. Evenimentul este gândit ca “o fiestă în aer liber”, cu evenimente dedicate, inclusiv pentru copii, în care fiecare membru al familiei să se simtă bine, a mai spus Kozma.

Fermierii și societățile comerciale interesate care doresc să participe sunt invitați să se înscrie pe site-ul www.agro-mania.ro, la AGROMania urmând să se întâlnească cu reprezentanți ai mediului universitar, din instituții de stat, societăți care activează din domeniul agriculturii, institute de cercetare, o invitație fiind trimisă și ministrului Agriculturii, Petre Daea.

“Deci acolo intenționăm să arătăm ce fel de produse agroalimentare sunt făcute la noi, local, și de bună calitate, că putem să ne mândrim cu telemea de la Ibănești, cu produsele de calitate din județul Mureș. Eu cred că, dacă reușim, atunci putem să continuăm și în anii viitori și poate o să creștem, până la urmă să devină ceva regional, dar care să rămână în județul Mureș. Dacă punem baza unui eveniment bine gândit, asta ar însemna că și în viitor și poate și pe plan internațional încercăm să promovăm județul”, a conchis Kozma.

Comentează cu Facebook