„La miting n-au ce căuta extremiștii maghiari”

biro zsolt pcmPreşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că la mitingul pentru autonomie programat în data de 10 martie, la Târgu Mureş, nu au ce să caute extremiştii maghiari, mai ales cei de la Budapesta, iar cei puşi pe scandal vor fi scoşi din mulţime.

‘Domnul Izsak Balazs (preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, n.r.) a avut un comunicat în care a specificat foarte clar – şi sunt întrutotul de acord cu dânsul – la această manifestare nu are ce căuta această Gardă Maghiară. Sunt de aceeaşi părere cu domnul Izsak, la această manifestare nu au ce căuta extremiştii maghiari mai ales de la Budapesta să vină aici, nici din rândul nostru, dar mai ales de la Budapesta să nu vină nimeni să facă aici scandal. Eu sper să fie opriţi dacă încearcă să vină. Dacă vor veni, vor fi scoşi din mulţime dacă nu sunt paşnici. Noi am rugat să nu vină, dânşii nu o să fie prezenţi aici, sper că au înţeles acest lucru’, a accentuat Biro Zsolt.

În privinţa participării la manifestarea de la Târgu Mureş, Biro nu a putut avansa un număr al manifestanţilor, însă a susţinut că vor fi organizate autobuze din mai multe judeţe, plătite din banii celor care doresc să vină la miting.

‘Pentru transportul cu autobuzul rezolvă cu membrii noştri, adunăm bani de la simpatizanţi şi membrii noştri, plătesc oamenii care vin, oamenii sunt dispuţi să plătească ca să vină – 10 lei adunaţi în judeţul Mureş, probabil cei care vin de mai departe vor trebui să plătească mai mult. Dacă au sponsori şi cunoştinţe sau relaţii, scapă şi dânşii mai uşor, dar în Mureş vom aduna 10 lei pentru transport. Avem membri şi simpatizanţi în judeţul Harghita care au oferit sponsorizări pentru steaguri. Eu nu am invitat pe nimeni din Ungaria, mă ocup de partea organizatorică din partea PCM’, a susţinut acesta.

Biro a spus că manifestarea de la Târgu Mureş va începe în data de 10 la ora 17:00, la Monumentul Secuilor Martiri, unde vor fi discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori, apoi un marş pe strada Revoluţiei până în faţa Victoriei, unde va fi înmânat un memorandum prefectului de Mureş.

‘Am discutat cu Jandarmeria, cu Poliţia, cred că nu o să avem probleme. Nu cred că partidele româneşti sunt interesate să fie ceva probleme la miting’, a spus acesta.

În privinţa afirmaţiilor senatorului UDMR, Marko Bela, referitoare la faptul că nu e de acord ca în 10 martie, într-un oraş delicat, să se organizeze o demonstraţie autonomistă, că maghiarii au o zi a lor, şi anume 15 martie, precum şi un steag, roşu-alb-verde, Biro Zsolt a susţinut că ‘Marko Bela rămâne singur cu această părere’.

Acesta a spus că mai muli lideri de organizaţii judeţene ai UDMR sunt de acord cu simbolurile secuieşti, iar primarul din Sfântu Gheorghe şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, ambii membri ai UDMR, vor participa la mitingul de la Târgu Mureş. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.