fbpx

Lanţul hotelier Ensana investește pentru extindere la Sovata 20-25 mil. euro

Grupul Ensana Health Spa Hotels (fost Danubius), care deţine trei hoteluri în staţiunea Sovata din judeţul Mureş vrea să ajungă la o capacitate de cazare de aproape 1.000 de locuri în următorii 3-5 ani, după investiţii ce se ridică la 20-25 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii companiei în cadrul unei conferinţe de presă.

„Acum suntem în curs de renovare a hotelului Sovata şi lucrăm cu arhitecţi români. Viitoarele proiecte le vom dezvolta cu un arhitect din Spania, dar sunt investiţii pentru următorii 3-5 ani. Vrem să construim clădiri noi, un corp de trei vile şi vom transforma fosta bază de tratament de la Lacul Ursu în camere de hotel, ceea ce înseamnă că vom avea încă 120 de camere noi“, a spus Andrei Rusu, director de operaţiuni al lanţului Ensana Health Spa Hotels.

Balneoclimaterica, compania care operează în România hotelurile Sovata Health Spa Resort (patru stele), Brădet Health Spa (patru stele) şi Ursina Health Spa Hotel (trei stele) – fostul Făget – este deţinută de compania Danubius din Ungaria şi administrată pe plan intern de Ferenc Imre Deak, Janos Nagy Fulop, Frank Halmos şi Julia Kajan, potrivit datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. În spatele întregului lanţ hotelier, stă grupul CP Holding din Londra, care a lasat hotelurile din oraşe sub brandul Danubius, iar pe cele din staţiuni balneare, adică pe cele care oferă servicii spa, le-a numit Ensana. Grupul mamă are operaţiuni în cinci ţări şi peste 50 de hoteluri.

Cele trei hoteluri din Sovata sunt sub eticheta Ensana şi au în total 800 de locuri cazare în aproape 400 de camere duble. Astfel, cu noile capacităţi, merg spre 1.000 de locuri de cazare. Investiţiile în noul proiect se ridică la 20-25 de milioane de euro, conform estimărilor făcute de oficialii businessului, valoare care poate fluctua în funcţie de inflaţie.

„În 15 ani, de când administrăm cele trei hoteluri, dar şi Lacul Ursu şi Lacul Aluniş, am făcut investiţii de peste 30 de milioane de euro. Pentru a deschide hotelul Ursina, fapt ce a avut loc anul trecut, am investit 8,5 milioane de euro, iar acum pentru a renova hotelul Sovata investim 2,4 milioane de euro“, a adăugat Andrei Rusu.

Oficialii Balneoclimaterica susţin că au reuşit să se dezvolte, pentru că şi administraţia locală a contribuit la dezvoltarea infrastructurii, în ultimele două decenii făcând investiţii de peste 40 de milioane de euro, dar şi pentru că proprietarii din Anglia au susţinut acest pas, Sovata fiind în prezent cea mai dezvoltată staţiune din cele 5 ţări în care grupul este activ.

La Sovata, în cele trei hoteluri, sunt 70.000 – 85.000 de înnoptări anual, din care 80-85% din turişti sunt români, iar ceilalţi vin din Ungaria, Ucraina, Italia, Spania şi Israel. La hotelurile Sovata şi Brădet principalele tratamente realizate sunt de reumatologie, având loc tratamente cu nămol, de ginecologie, boli dermatologice şi antistres, iar la Ursina au loc tratamente cu parafină. De asemenea, la hotelul Sovata există şi săli de conferinţe pentru mediul de business, ocupate în majoritatea weekendurilor înainte de pandemia de COVID-19, menţionează oficialii firmei.

În prezent, gradul mediu de ocupare în acestea este de 52%, dar oficialii acestuia susţin că pentru weekendul prelungit din 27 noiembrie – 1 decembrie au deja rezervări aproape în întregime, iar pentru sărbătorile de iarnă au cereri, dar aşteaptă să vadă ce decizii vor mai lua autorităţile în următoarea perioadă. „Ultima masă festivă, din ianuarie 2020, a avut loc cu 720 de persoane de la Chişinău, care au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi.“

În medie, turiştii stau 3,2-3,5 zile şi 20% din ei vin pentru tratamente, iar 80% pentru relaxare. Pentru acest an, compania Balneoclimaterica estimează un rulaj de 46 de milioane de lei (peste 9 mil. euro), dublu faţă de anul trecut, însă, cel mai bun an al companiei a fost 2019, când s-a apropiat de 50 de milioane de lei. În total, compania are 250 de angajaţi permanenţi, iar vara, în sezon, ajunge la 350 de angajaţi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2021

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW