Lecţia Holocaustului se adresează tinerilor, afirmă liderul comunităţii evreieşti din Târgu Mureş

Lecţia Holocaustului se adresează în special tinerilor, care trebuie să dea dovadă de înţelepciune şi să nu mai permită ca un astfel de eveniment să se repete, a declarat, marţi, preşedintele comunităţii evreieşti din Târgu Mureş, Vasile Dub, la ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului.

“În 2004, în mai, Guvernul României a hotărât, într-un mod foarte înţelept, spun eu, să declare această Zi naţională de comemorare a Holocaustului. Această denumire este foarte concisă şi aş spune că recunoaşte că a fost Holocaust pe teritoriile administrate de România şi pe teritoriile administrate de altă ţară, vorbim uzual de Ungaria, în care cetăţeni de etnie română au fost duşi în lagăre. Nu există între aceste două tipuri de Holocaust decât diferenţe care ţin, zic eu, decât de ochiul cercetătorului. (…) A fost antisemitism? Sigur! Care sunt rădăcinile anisemitismului se poate discuta mult, eu spun că este prostia şi lipsa de cunoştinţe despre ce s-a întâmplat. Un politician socialist, August Bebel, a spus: ‘antisemitismul este istoria proştilor’. (…) Lecţia de azi se adresează în special tinerilor şi sper să fie suficient de deştepţi, culţi şi curajoşi ca să nu lase ca acel eveniment să se mai repete”, a spus Vasile Dub.

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a arătat că, dincolo de cifrele care indică numărul celor exterminaţi, se cuvine să se tragă învăţămintele de rigoare “din drama acestor oameni nevinovaţi care, doar pentru faptul că aparţineau altui popor sau altei etnii, şi-au pierdut viaţa în cele mai cumplite chinuri”.

“Ziua Holocaustului este marcată în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. Potrivit Raportului final al acestei comisii, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni, la care se adaugă aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se găseau în diverse ţări din Europa. Printre cei supuşi regimului de exterminare au fost şi mii de romi, deportaţi pe parcursul anilor 1942-1943. (…) Se cuvine ca, pe fondul curentelor negaţioniste la adresa ‘celei mai cumplite expresii a antisemitismului’, cum numesc unii cercetători Holocaustul, să facem în aşa fel încât cel mai crud genocid al tuturor timpurilor să rămână viu în conştiinţa colectivă a omenirii, pentru a putea evita o atrocitate asemănătoare în istoria viitoare a umanităţii”, a afirmat Mircea Duşa.

Potrivit prefectului, la Târgu Mureş, la primul monument din România dedicat Holocaustului, se organizează, începând din anul 2003, comemorarea celor aproximativ 6.000 de evrei din oraş şi din împrejurimi, care şi-au pierdut viaţa în lagărele morţii.

La comemorarea victimelor Holocaustului de la Târgu Mureş au mai rostit alocuţiuni profesorul de istorie Mircea Prozan, de la Colegiul Naţional Pedagogic Târgu Mureş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, şi viceprimarul din Târgu Mureş, Sergiu Papuc. AGERPRES

Comentează cu Facebook