Lipsă de personal la centrul social din Toplița

centrul primaria toplitaUn centru social amenajat la Topliţa din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, nu poate funcţiona întrucât Primăria nu poate face angajări, din cauza restricţiilor impuse de Guvern.

Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, a declarat că centrul social va fi recepţionat de la constructor, dar nu va putea fi dat în funcţiune întrucât nu dispune de personal şi legea nu permite efectuarea de angajări.

Transfer de angajați

Edilul, care este şi preşedintele organizaţiei PNL Harghita, a spus că este nevoie de aprobarea unui memorandum de către Guvern, prin care să se permită încadrarea de personal. „Am cerut opinia Ministerului Muncii şi ni s-a spus că este nevoie de un memorandum pe care să-l aprobe Guvernul, ca să facem angajări. Săptămâna viitoare, pe 30 octombrie, preluăm centrul de la constructor cu toate dotările şi utilităţile şi nu putem să-i dăm drumul pentru că nu avem personal. Aceasta este descentralizarea care funcţionează în momentul actual în România”, a afirmat el.
Primarul din Topliţa a atras atenţia că problema este una gravă deoarece vor trebui returnate fondurile europene folosite, aproximativ un milion de euro, dacă centrul nu va începe să funcţioneze până în luna martie, termenul stabilit cu Autoritatea de management. În această situaţie, edilul nu exclude posibilitatea de a transfera la centru angajaţi din primărie, care nu au, însă, nicio pregătire în domeniu.
„Atunci vom lua personal de la birouri pe care îl transformăm în infirmiere, femeie de serviciu, bucătari şi o să dăm drumul pentru că Primăria nu are de unde să dea un milion de euro înapoi”, a spus Stelu Platon. Acesta şi-a exprimat, însă, speranţa că până în luna martie se va aproba memorandul pentru încadrarea a zece persoane care să lucreze la centrul social, el punctând că „marea parte a cheltuielilor vor fi suportate de primărie”.

Probleme și la Casa de Cultură

Centrul social de la Topliţa a fost amenajat într-o fostă centrală termică şi va oferi servicii pentru bătrâni, copii defavorizaţi sau femei abuzate. Aşezământul va cuprinde un azil de bătrâni, cu 24 de locuri, un centru de zi pentru copii nevoiaşi, dar şi un cabinet de consiliere psihologică pentru femeile abuzate.
Primarul Stelu Platon a mai adăugat că se confruntă cu problema lipsei de personal şi la Casa de Cultură Municipală, care funcţionează de doi ani fără niciun angajat. Potrivit sursei citate, chiar dacă săptămânal au loc evenimente în casa de cultură, aceasta este administrată de directoarea bibliotecii.
„La Casa de Cultură nu avem niciun angajat, cu toate că permanent avem evenimente. Chiar vineri avem onoarea ca pe scena Casei de Cultură să fie prezentă actriţa Maia Morgenstern, dar noi funcţionăm fără personal, întrucât nu putem face angajări”, a mai spus edilul.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.