Local Farmers’Market. Cumpără, mănâncă local !

Pe data de 19 ianuarie sarbatorim doi ani de cand organizam Local Farmers’Market in curtea Atelierului de prezentare si Muzeu, premiat de catre Hungarian Quality Award’s – targul de produse traditionale  , aniversare care se va serba cu un nou targ si va asteptam cu drag pe toti cei interesati.

Un vis mai vechi a devenit realitate cand am organizat primul targ. Ne uitam parca , cu invidie cum in alte localitati gen Odorheiul-Secuiesc , Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc , cu sprijinul consiliului judetean , se organiza lunar targul producatorilor locali  . Nu visam la mai mare , doar sa putem organiza trimestrial un asemenea targ. Inceputul a fost greu. Am cautat producatorii locali , i-am convins despre faptul ca merita o incercare , merita  sa ni se alature si impreuna sa ne expunem produsele in fata cumparatorilor . Le-am explicat , ca , nu conteaza daca standul lor nu este cat un stand de legume la un supermarket . Au urmat detaliile tehnice : obtinerea certificatelor de producatori , etichetarea personalizata , expunerea produselor, aranjarea pe stand. Am atras atentia asupra unui lucru foarte important : prin degustare se pot atrage mai bine cumparatorii si o sa cunoasca mult mai bine produsele. Nu a fost o sarcina usoara dar am avut o echipa organizatorica cu suflet , la primul targ au venit noua producatori , am avut parte si de o locatie minunata si asa a inceput. In decursul acestor doi ani au fost 35 de producatori locali care au trecut prin curtea Atelierului de prezentare si Muzeului , s-au diversificat produsele si s-au schimbat producatorii din cauza produselor de sezon , asa nu de fiecare data ne-am intalnit cu aceeasi fete la targuri .

In ultimii ani se pune accent tot mai mare pe alimentatia sanatoasa , folosirea ingredientelor sanatoase in gastronomie , pe importanta schimbarii alimentatiei  , cumpararea produselor locale prin care sprijinim  producatorii si implicit economia locala. Toate acestea sunt dovezi clare precum ca sunt in schimbare obiceiurile , pretentiile consumatorilor si probabil din aceasta cauza a beneficiat de popularitate mare deja primul targ Local Farmer’s Market , care , cu timpul , a devenit un targ cu aer familiar si prietenos.

Sustinerile continue si cresterea interesului , ne-au indrumat sa organizam mai des acest targ , drept dovada , in a treia sapatamana a  fiecarei luni , ziua de vineri este rezervata pentru intalnirea cu producatorii preferati la adresa bine stiuta Scaricica nr.1, in curtea Muzeului Petry precum si pe aleea din fata scarilor Rakoczi. Curtea a ramas neincapatoare , cresterea interesului consumatorilor fiind tot mai mare , aveam nevoie de mai mult „spatiu”. Ne-am straduit , ca pe langa targ , sa va intampinam cu tot mai multe suprize . Inainte de pasti am incondeiat oua ; muzicieni tineri si talentati ne-au incantat cu muzica stradala ; am organizat dansuri flash mob ; le-am facut cadouri celor care au venit cu bicicleta si am strans donatii pentru organizatii locale.

Este foarte popular acest targ din pricina faptului ca duce un pic din aerul  Tirgu Muresului vechi , unde in centrul orasului se organizau targuri si era foarte placut sa povestesti cu producatorii si vanzatorii. Senzatia este placuta si azi cand ne intalnim cu niste gusturi regasite ultima data in bucataria bunicii si la fel putem povesti cu vanzatorii care isi produc singuri ingredientele sau isi confectioneaza singuri produsele.

Facem cunostinta cu ei , putem sa ii vizitam gospodariile si prin acest fapt avem posibilitatea de a trage cu ochiul la procesul de lucru . Sunt situatii in care ne intalnim cu niste curiozitati pe care nu le putem gasi pe rafturile supermarket-ului. Acesti oameni sunt deschisi la propunerile, ideile cumparatorilor si prin acest lucru  au posibilitatea de a evolua . Targul producatorilor locali a devenit locul preferat de schimbat retete , de intalnire si de povestit cu prieteni , cunostinte , degustarea de specialitati . Langa un pahar de vin si degustarea jumerilor proaspete , avem posibilitatea de a ne face prieteni noi sau sa povestim cu niste cunostinte mai vechi.

Am organizat acest targ micut si cand mercurul din termometre era bine sub zero grade dar si in arsita din lunile de vara , cand, la fel , au fost puse pe mese legumele proaspete , siropuri , cascavaluri , carnati , sapunuri artizanale , ceaiuri , miere , cadouri facute hand made. Punctul nostru forte este ca in fiecare luna avem ceva nou de oferit , luna de luna apar noutati din gospodariile , atelierele producatorilor. Duce la rezultate mai bune si faptul ca producatorii au inceput sa implementeze noi idei de marketing : fac carti de vizita , eticheteaza produsele , aranjamentul pe mese este mai creativ si prin aceste mici schimbari dau posibilitatea cumparatorilor de a face comenzi de la ei si sa revina cu placere la standurile lor .

Logo-ul Local Farmer’s Market ne atrage atentia sa cumparam produse proaspete  locale si prin acest fapt suntem fi siguri de un consum de produse sanatoase si nu in ultimul rand , contribuim la intarirea economiei locale.

Noi , producatori si organizatori la olalta , ne straduim din rasputeri si credem ca prin acest targ , putem sa readucem ceva din magia vremurilor de demult al Tirgu Muresului!

Va rugam sa ne fiti alaturi in aceasta misiune!

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.