fbpx

Lucrări în derulare la Reghin pe fondul crizei pandemice

Cu toții știm că acest an a stat sub semnul pandemiei de Coronavirus care încă dă bătăi de cap pe plan mondial, însă Reghinul, fiind al doilea mare oraș al județului nostru, are și alte probleme stringente care necesită rezolvare. Am stat de vorbă cu primarul Maria Precup despre lucrările în curs de derulare, despre dezinsecție, deschiderea ștrandului, dar și despre alegeri și investiții.

  • ”Timp de două săptămâni am fost imobilizată la pat, am avut o intervenție chirurgicală, am stat cu perfuzii și nu am fost activă decât pe online. De azi m-am întors la muncă și mă ocup de problemele stringente: dezinsecția, deschiderea ștrandului și continuarea investițiilor începute. Am luat legătura cu colegii de la Compartimentul Achiziții Publice, Management proiecte să vedem cum stăm cu licitațiile pentru investițiile absolut necesare și pe care le-am promis cetățenilor municipiului Reghin. Trebuie să parcurgem anumite etape ținând cont de contractele valoroase pe fonduri europene de care ne ocupăm de ani de zile și care trebuie puse în valoare”, a declarat Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Cum se va face dezinsecția în Reghin?

  • Dezinsecția se va face cât de repede putem, astăzi se finalizează contractul și am hotărât împreună cu colegii să facem o dezinsecție din aer, pe marginea orașului, pentru a putea acoperi pădurile, pășunile, iar în interiorul orașului vom face 2 dezinsecții terestre, să putem acoperi toată zona municipiului Reghin. Apicultorii vor fi avertizați să ia măsurile necesare care se impun pentru a-și proteja insectele, respectiv scoaterea stupilor în afara ariei de stropire. Dezinsecția se va face pe perioada nopții.

Reghinenii așteaptă deschiderea ștrandului?

  • Am văzut pe online că multă lume își dorește să deschidem ștrandul. Suntem în pregătire, am achiziționat soluțiile de tratare a apei și sper ca la sfârșitul săptămânii să putem deschide în condiții severe și cu respectarea restricțiilor impuse pentru protejarea sănătății noastre”.

Data alegerilor locale a fost stabilită?

  • Alegerile locale sunt stabilite pentru data de 27 septembrie dar crescând numărul celor infectați de COVID-19, s-ar putea să se amâne. Ținând cont că avem foarte multe proiecte în derulare nu m-am prea ocupat de partea politică și de pregătirea alegerilor. Fiind această restricție încă nu ne-am întâlnit cu colegii de partid, nici nu am avut timp de campanie electorală. Prioritatea mea este să continui proiectele începute, să realizăm licitațiile necesare pentru care lumea așteaptă, apoi ne vom ocupa și de campanie. Avem colegi care și-au făcut foarte bine treaba în consiliul local, vom face listele, vom avea o adunare generală și vom stabili cine va candida din partea partidului până la sfârșitul lunii.

Cum stați cu colectarea bugetului local?

  • Avem mari probleme cu sumele colectate la buget pentru că pe timp de pandemie foarte mulți agenți economici au fost în șomaj tehnic. Astfel, veniturile bugetului au fost afectate puternic. Până la 30 iunie am acordat bonificații de 10% pentru toate taxele locale, fiind un stimulent atât pentru agenții economici cât și pentru persoanele fizice să plătească aceste obligații. Cei mai implicați au fost cetățenii municipiului, agenții economici au avut probleme financiare. La nivel național sunt probleme foarte mari cu colectarea veniturilor la bugetele locale, dar și cu repartizarea de la bugetul republican. E greu de supraviețuit ținând cont că o sumă foarte mare am cheltuit pentru prevenirea și gestionarea  din perioada de criză. Am considerat că este prioritar să ne ocupăm de sănătatea cetățenilor, aprovizionarea s-a făcut în condiții maxime, niciodată nu am făcut economie în acest sens, indiferent că a fost vorba de instituțiile din subordine sau nu. Pe raza municipiului Reghin am avut mulți oameni în carantină, foarte mulți autoizolați, cheltuielile au fost mari

Ce ne puteți spune despre Investiții? 

  • Multe lucrări pe fonduri europene sunt în derulare, vin mult prea puține firme la licitație. Birocrația e mare, e mare perioada de definitivare a licitațiilor. Chiar dacă am semnat contractul de finanțare la începutul anului încă nu am reușit să ne apucăm de lucrări la multe dintre ele. Cel mai drag mie este planul de mobilitate, ceea ce înseamnă asfaltarea străzilor importante din zona industrială: Salcâmilor, Ierbușului, Câmpului și Axente Sever. Suntem în faza de licitație pentru asfaltarea de pe strada Câmpului, s-au aprobat indicatorii și s-a suplimentat finanțarea pentru că e o stradă care a fost neglijată, o parte din casele vechi, a oamenilor mai în vârstă au fost în mare pericol în perioada recentă, a ploilor. Un alt moment pe care îl aștept cu nerăbdare este achiziția celor 10 autobuze noi, hibride. Azi am hotărât împreună cu colegii de la achiziție să facem o licitație separată pentru achiziția autobuzelor să nu o facem împreună cu licitația pentru asfaltarea străzilor cu trafic greu, ca să putem urgenta perioada. Fiind autobuze dotate la cel mai înalt nivel, sper ca cetățenii să opteze pentru aceste mijloace de transport. Sper să fie primite și exploatate în cel mai civilizat mod, ținând cont că pe raza municipiului Reghin, pensionarii și toți elevii, de când eu sunt primar, au avut gratuitate. În cel mai scurt timp așteptăm finalizarea lucrărilor de la Piața Agroalimentară.  Restul străzilor pe care le-am promis că le asfaltăm le vom face în regim propriu, cu echipa noastră de la Drumuri dar și prin licitație cum ar fi strada Bărnuțiu, Șincai și Bartók Béla. Recepția noului sediu UPU va avea loc în această săptămână și sper să putem face recepția și pe computerul tomograf, unde am fost informată că așteptăm un contract cu Casa de Asigurări. Mă bucur că am reușit să facem pași pentru alte fonduri, aici mă refer la reabilitarea Parcului Tineretului și Muzeul Ornitologic care va fi lângă Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”. Pentru Parcul Central așteptăm proiectul la fel și pentru zona din jurul blocului unde se află Poliția Reghin, finanțare existând în buget pentru ambele lucrări. Pe străzile Călărașilor și Terasei schimbăm conducta de apă pentru că este foarte veche, străzile vor intra în reabilitare.

                                                                          GRAMA IMOLA

Comentează cu Facebook