Ludușeanca Lorena Olaru, ambasador SCIENTIX

Profesoara gr. I, fizică-chimie Elena Lorena Olaru de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș a absolvit Facultatea de fizică la Universitatea București, Școala Academică de studii postuniversitare, specialitatea informatică aplicată și informare la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de chimie și inginerie chimică la UBB Cluj-Napoca și cursuri de perfecționare pe care le-a urmat de-a lungul anilor.
Acum, România are 60 de ambasadori SCIENTIX și se pare că Lorena Olaru este singura din județul Mureș distinsă cu această onorantă calitate. Proiectul SCIENTIX promovează predarea modernă a științelor exacte, a matematicii, tehnologiei și ingineriei.
Este căsătorită cu profesorul de fizică Adrian Olaru, are o fiică Maria Alexandra, absolventă a Facultății de fizică cu specializarea de fizică medicală. Lorena Olaru este pasionată de a preda, de a fi dascăl, de a fi apropiată de elevii săi care o apreciază în mod deosebit pentru modul în care predă și pentru omenia cu care îi înconjoară.

Bruxelles – iunie 2018

Pentru activitatea sa, Lorena Olaru a fost invitată alături de alți câștigători ai competiției STEM Discovery Week 2018 la cel de-al 23-lea Workshop organizat de SCIENTIX și inițiativa STEM Alliance. S-a desfășurat la Bruxelles în 22-24 iunie în „Future classrom lab” (laboratorul clasa viitorului) cu participarea a 53 de participanți, inclusiv 47 de profesori din 20 de țări diferite, câștigătorii SCIENTIX și STEMAlliance la concursul „STEM Discovery Week”.
În cadrul unei ceremonii speciale de premiere, câștigătorii și-au prezentat activitatea celorlalți participanți și au purtat discuții despre planurile lor de campanie pentru anul următor. Etapa a treia a proiectului SCIENTIX (2016-2019) asigură continuarea și adaptarea activităților corespunzătoare etapei a doua, unul dintre obiectivele principale fiind creșterea calității educației în domeniul științelor în Europa și în afara ei pentru a furniza elevilor abilitățile și competențele necesare secolului XXI.

SC SAMARCU SA Luduș

STEM Discovery Week 2018 este o inițiativă internațională comună care invită școlile din Europa și din întreaga lume să celebreze cariere și studii în domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM). În acest an, prof. Lorena Olaru a participat cu două grupe de elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” Luduș la o vizită de studiu la moderna fabrică SAMARCU din Luduș. A fost o vizită utilă, elevii au avut ocazia să vadă ce înseamnă să profesezi anumite meserii. După încheierea vizitei, după cele văzute și auzite de la ing. Mihai Man, administratorul fabricii, elevii au făcut prezentări în fața colegilor, un fel de mini proiecte despre profesiile pe care le-au văzut în fabrică și despre traseele educaționale.

MARATHON – Grecia

Școala de vară Go – Lab/Next-Lab din această vară s-a desfășurat în perioada 8-13 iulie în orașul Marathon din Grecia și a constituit o experiență interactivă și interesantă. Alături de alți 33 de profesori din întreaga Europă, Lorena Olaru s-a perfecționat în utilizarea laboratoarelor online și la distanță în lecțiile de știință.
„Scopul principal al școlii de vară a fost acela de a introduce profesorii în utilizarea laboratoarelor virtuale și la distanță, precum și a tehnicilor de predare științifică bazate pe investigație, pentru ca aceștia să-și dezvolte și să-și îmbunătățească abilitățile și practicile de predare”. În cadrul școlii de vară, profesorii au aplicat ceea ce au învățat lucrând individual și în grupuri restrânse. Colaborarea cu profesori din Europa, schimbul de idei, activitatea științifică multidisciplinară creează condițiile pentru o mai bună activitate la catedră.
Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.