Lungmetraje româneşti şi maghiare de top la Alter-Native 27

La Festivalul Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native 27, pe lângă scurtmetrajele incluse în programul de concurs, cinefilii târgumureşeni vor avea ocazia de a viziona multe dintre cele mai noi şi de succes lungmetraje ale cinematografiei româneşti şi maghiare, inclusiv propunerile celor două ţări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Anul acesta, festivalul se va desfăşura în perioada 6-10 noiembrie, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureş.

Una dintre principalele atracţii ale festivalului va fi, cu siguranţă, propunerea României pentru Oscar 2020, „La Gomera”, care este al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu. Filmul a avut premiera mondială în competiţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, apoi a fost prezentat în secţiunea „Masters” a celei de-a 44-a ediţii a Toronto International Film Festival, s-a numărat şi între „cele mai captivante 29 de noi lungmetraje” selectate în New York Film Festival şi a fost prezentat, zilele acestea, şi în cadrul BFI London Film Festival. Filmul spune povestea lui Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii. Din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazăr, Antonio Buil, Agusti Villaronga, Sabin Tambrea şi Julieta Szönyi.

Publicul festivalului va avea ocazia de a viziona şi pelicula întitulată „Maria, regina României”, semnată de Alexis Cahill şi Alexis Sweet Cahill, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim-plan figura marcantă a Reginei Maria. Filmul va avea premiera naţională cu doar câteva zile înaintea proiecţiei sale în cadrul festivalului. Figurează în program şi „Distanţa dintre mine şi mine”, de Mona Nicoară, precum şi cel mai recent film al lui Tudor Giurgiu, „Parking”, din distribuția căruia fac parte actori spanioli de talie internațională, precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români, cum ar fi Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet sau Paul Cimpoieru. La baza scenariului filmului stă cartea „Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari.

A fost inclusă în programul festivalului şi propunerea Ungariei pentru Oscar 2020, „Those Who Remained”, de Barnabás Tóth care, anul trecut, a câştigat marele premiu al festivalului cu scurtmetrajul „Chuchotage”, iar anul viitor va fi unul dintre membrii juriului. Those Who Remained spune povestea relaţiei, pe cât de frumoasă pe atât de agitată, dintre o fată de 16 ani şi un bărbat de 40 ani, în perioada de după cel de-al doilea război mondial. Filmul a avut premiera internaţională la prestigiosul Telluride Film Festival din Statele Unite ale Americii. Figurează în program şi filmul „Sper să mori data viitoare :-)”, primul „thriller adolescent” maghiar, care spune povestea tensionată a unei iubiri care se transformă în hărțuire on-line. Filmul a fost regizat de Mihály Schwechtje, unul dintre membrii juriului de anul acesta.  Industria maghiară de film va mai fi reprezentată de creaţia lui Gábor Reisz, „Versuri pocite”, respectiv filmul lui István Kovács, intitulat „The Grey War”, în distribuţia căruia apare şi Levente Molnár, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Partenerii festivalului: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bucureşti, Fundaţia Mediwave, Jazz&Blues Club. Finanţatori: Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş, Fondul Cultural Naţional şi Fondul Bethlen Gábor (Ungaria), Fundaţia Communitas.

Comentează cu Facebook