Manifestări în tot județul, mâine, de Ziua Maghiarilor

miting maghiari secui martieZiua de 15 martie are o semnificaţie aparte pentru maghiari, deoarece această dată reprezintă declanşarea Revoluţiei la 1848, condusă de Lajos Kossuth. Din acest considerent este numită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În judeţe din Transilvania, în localităţile în care maghiarii sunt majoritari, această zi va fi marcată vineri prin diverse manifestări organizate de partidele politice maghiare şi societatea civilă.

Filiala UDMR Mureș organizează manifestări în 92 de localităţi din judeţ. Potrivit vicepreşedintelui UDMR Mureş, Brassai Zsombor, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş manifestările vor începe cu un program artistic. Acesta va fi urmat de alocuţiuni ale oficialităţilor, printre care şi vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely. Şi în acest an, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania va organiza manifestarea separat de UDMR, anunţând că va avea loc o festivitate la statuia poetului Petofi Sandor din Târgu Mureş.

Pentru manifestările din 15 martie, comisia de avizare din cadrul Primăriei Târgu Mureş nu a permis UDMR participarea cu husari călare, întrucât în Codul rutier se prevede că este interzisă participarea cu animale, cai de tracţiune sau călare, în oraşe, municipii, drumuri naţionale sau pe autostrăzi. Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, a precizat că manifestarea centrală a formaţiunii sale va avea loc într-o localitate din judeţul Covasna.

Agerpres

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.