Marius Stoian: Dacă se realizează conducta BRUA, România va fi sigură din punct de vedere energetic

Dezvoltarea României ține de patru domenii vitale – energie, transporturi-infrastructură, digitalizare și agricultură, iar în ce privește primul domeniu, sistemul românesc este destul de echilibrat, iar situația se poate îmbunătăți considerabil, a afirmat miercuri seara, cu ocazia lansării volumului “România digitală” la Târgu Mureș, profesorul Marius Stoian.
Potrivit acestuia, în urmă cu un an semnatarii cărții și-au propus să scaneze care sunt cele mai importante domenii în care România ar putea performa și să identifice oamenii și ideile care ar trebui promovate, ca efect al numeroaselor discuții din mediul public, potrivit cărora “trebuie să plecăm din România, nu mai e nimic de făcut în România și nici nu avem cu cine”.
El a precizat că a identificat patru domenii vitale – aceleași pe care le-a definit și Camera de Comerț americană (AmCham): energia, transporturile și infrastructura, România digitală și agricultura, constatând totodată că sunt extrem de mulți oameni și extrem de multe idei.
Potrivit lui Stoian, în anumite situații, cum este cazul energiei, sistemul românesc este destul de echilibrat și “nicidecum nu este un dezastru”, iar perspectivele sunt foarte bune.
“Vă spun cu toată sinceritatea, dacă se realizează și conducta, BRUA sau BRU, pentru că pentru noi este mai puțin important asta, dacă se duce până la Budapesta sau se duce până în Austria, nu e problema noastră. Problema noastră este să realizăm interconectările și să dăm drumul la exploatarea gazelor. Dacă se întâmplă și lucrul acesta, România din punctul meu de vedere nu că va fi un mare jucător regional, dar va fi safe (sigură, n.r.) din punct de vedere energetic”, a declarat Stoian.
La dezbaterea care a însoțit lansarea volumului “România digitală” la Sala Senatului UMFST Târgu Mureș, au mai fost prezenți și alți autori, între care fostul secretar de stat responsabil de open government Radu Puchiu și oamenii de afaceri Marcel Foca și Dan Mașca, alături de directorul Azomureș, Mihai Aniței, care a sprijinit evenimentul, antreprenori, dar și o serie de reprezentanți ai mediului liceal și universitar.

Comentează cu Facebook