Măsuri solicitate de Avocatul Poporului după ce o elevă a căzut în fosa septică a şcolii din Ţigmandru

Avocatul Poporului a solicitat Primăriei Nadeş, conducerii şcolii din respectiva localitate şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş să ia măsuri pentru înlăturarea oricăror cauze ce pot genera un pericol pentru elevi, după ce o fată din clasa pregătitoare a căzut în martie 2017 în fosa septică din curtea unităţii de învăţământ din satul Ţigmandru.

‘Avocatul Poporului a emis Recomandări către conducerea Şcolii din Nadeş, Primăria Nadeş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, în care solicită, între altele, luarea de măsuri imediate şi concrete pentru înlăturarea oricăror cauze care pot genera un potenţial pericol pentru elevi: acces persoane străine în incinta unităţilor şcolare, semnalizarea adecvată a unor lucrări de reparaţii ce au loc în incinta unităţilor şcolare, prevenirea condiţiilor care pot genera apariţia unor epidemii, boli infecţioase; asigurarea, de către Primăria Nadeş, a tuturor condiţiilor privind baza materială a unităţii de învăţământ, realizarea lucrărilor de împrejmuire a căilor de acces şi a controlului accesului în şcoală la nivelul minim, pentru înlăturarea oricăror situaţii care ar putea genera incidente similare’, se arată într-un comunicat de presă, remis vineri AGERPRES de către purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului, Matei Vîrtosu.

Potrivit comunicatului, s-a mai solicitat Primăriei Nadeş acordarea în totalitate a suporturilor financiare, materiale şi implicarea altor entităţi teritoriale, precum Poliţie Locală, SMURD etc. în situaţii de urgenţă, pentru asigurarea bunei funcţionări a Şcolii Gimnaziale Nadeş, cu unitatea aparţinătoare Şcoala Gimnazială Ţigmandru.

De asemenea, s-a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş să desfăşoare activităţi pentru controlul şi monitorizarea calităţii învăţământului cu respectarea standardelor şi indicatorilor de performanţă privind furnizarea de servicii de calitate în cadrul procesului educaţional la nivelul Şcolii Gimnaziale Nadeş şi ale unităţilor arondate, precum şi pentru unităţile şcolare din raza de competenţă, inclusiv prin conlucrare concretă cu autorităţile administraţiei publice locale.

Avocatul Poporului a mai solicitat ca ISJ Mureş să dispună măsuri pentru pentru prevenirea oricăror situaţii care pot genera un pericol pentru securitatea şi sănătatea copiilor şi a personalului didactic şi nedidactic.

Recomandările au fost formulate în urma sesizării din oficiu şi anchetelor efectuate de către Avocatul Poporului, după ce mass-media a semnalat, în luna martie, cazul unei eleve din clasa pregătitoare, în vârstă de 7 ani, din cadrul Şcolii Gimnaziale Ţigmandru, care, în timpul pauzei, a căzut în fosa septică din curtea şcolii, ‘spaţiu neîngrădit, acoperit cu un capac, dar nesigilat şi neasigurat’.

‘În urma anchetelor efectuate de către Avocatul Poporului, s-a constatat, între altele, că imobilul Şcolii Gimnaziale din Nadeş, atât în partea exterioară, cât şi în unele spaţii interioare, nu este adecvat desfăşurării procesului educaţional, aflându-se într-o stare de degradare medie/accentuată; curtea şcolii are aproximativ 50% din suprafaţă betonată, dar aflată într-o stare avansată de degradare, care reprezintă un real pericol pentru elevi. Partea de ‘spaţiu verde’ a curţii şcolii este, în realitate, un teren viran cu foarte multe denivelări, având o porţiune neîngrădită, pe amplasamentul fostelor latrine/wc-uri exterioare – demolate de autoritatea locală imediat după incident, dar care, în continuare, reprezintă un potenţial pericol, deoarece acoperirea locaşului acestora s-a făcut cu un strat subţire de pământ, fără să fie vidanjat. S-a mai constatat, în timpul anchetelor, că Primăria Nadeş, imediat după incident, în aceeaşi zi, a procedat la demolarea latrinelor (wc-uri exterioare) aflate într-o stare avansată de degradare, însă locul rămâne un pericol, până la executarea unor lucrări de acoperire a acestuia cu materiale adecvate, pentru a evita surparea şi ridicarea unui gard în vederea evitării pătrunderii/ieşirii din incinta şcolii a persoanelor, animalelor, etc.’, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului, Primăria Nadeş nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte asigurarea executării lucrărilor care au rămas nefinalizate, ca urmare a continuării proiectelor respective prin finanţări diferite, aspect aplicabil în special acestei speţe.

În cadrul anchetelor, reprezentanţii Avocatului Poporului susţin că au mai constatat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş cunoştea situaţia referitoare la condiţiile în care elevii îşi desfăşoară activitatea, în cadrul Şcolii Gimnaziale Nadeş-Ţigmandru, întrucât, printr-o adresă (nr.10539/23 noiembrie 2016), inspectorul şcolar de zonă a informat conducerea inspectoratului despre situaţia existentă. Între problemele semnalate figurau: lipsa apei potabile, starea curţii şcolii, lipsa geamurilor şi a uşilor, aspecte care reprezintă un real pericol pentru securitatea şi sănătatea copiilor.

‘Totodată, inspectorul a apreciat că, în această unitate şcolară, există, oricând, posibilitatea izbucnirii unor epidemii, din cauza acestor condiţii improprii – fiind semnalate cazuri de boli infecţioase la copii şi cadre didactice. Astfel, deşi erau cunoscute aspectele care au şi generat acest incident grav, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu a dispus o măsură concretă pentru prevenirea unor incidente de genul celui petrecut. Întregul conţinut al Recomandărilor poate fi consultat pe site-ul instituţiei, la secţiunea Recomandări – 2017’, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Avocatului Poporului.

Toaleta veche a şcolii din Ţigmandru în care a căzut fetiţa de 7 ani era închisă de mai multă vreme, întrucât administraţia publică locală a construit toalete moderne în clădirea şcolii, a precizat la vremea respectivă, pentru AGERPRES, viceprimarul comunei Nadeş, Florin Balu.

Conform acestuia, toaleta era ţinută ca rezervă în cazul în care ar fi fost probleme cu apa din fântâna şcolii, care alimentează grupul sanitar. Balu a precizat că eleva se juca în pauză împreună cu alţii copii când s-a întâmplat incidentul, iar colegii au dat alarma imediat ce aceasta a căzut în toaletă. Ulterior, un vecin din apropiere a intrat în fosă şi a scos-o, fata fiind preluată de un echipaj medical. AGERPRES

Comentează cu Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.