Medicii de familie îşi apără profesia

2-remus-sipos-SITE-660x495Într-o scrisoare adresată colegilor medici de familie, Consiliul Director al Asociaţiei Medicilor de Familie – Medicină Generală Mureş şi Patronatul Medicilor de Familie Mureş din Tîrgu Mureş doreşte să informeze corect aât membrii celor două organizaţii, cât şi asiguraţii despre conţinutul Pachetului de bază, Contractului cadru şi Normelor de aplicare, acte ce reglementează activitzatea medicului de familieşi dreptuirile asiguraţilor.

„Aşa cum aţi putut observa, au conţinut numeroase mituri care ne afectau imaginea noastră, a corpului medical, dar care au şi menirea de a dezinforma asiguraţii prin distorsionarea adevărului privind accesul la servicii medicale curative şi preventive”, se arată în scrisoare.

În şedinţa din 6 iunie 2014 ei speră că au reuşit să demitizeze situaţia „pacientului 21” pe baza acestor acte normative. „Aşa cum aţi putut observa, realitatea legislativă, în multe privinţe, nu coincide cu declaraţiile făcute de unele persoane publice!”, se arată în continuare în scrisoare.

Un lucru pozitiv a fost faptul că anul acesta dosarul de contractare nu a mai fost atât de stufos. „Considerăm că în acest an ne-am apropiat mai mult de normalitate, în ceea ce priveşte contractarea şi avem speranţa că lucrurile vor decurge şi mai bine, în condiţiile în care se îmbunătăţeşte comunicarea dintre structuri. Sunt în curs de lămurire, aşa cum va spuneam, aspecte extrem de importante cu privire la dreptul (şi al medicului de familie) de a beneficia de concediu de odihnă. (…)Considerăm, însă, că nu am reuşit să lămurim suficient aspecte legate de prescrierea reţetelor şi a biletelor de trimitere (…) Totodată, am observat că, şi Dosarul Electronic de Sănătate (DES)este plin de mituri. Până acum, la Tg Mureş au fost două prezentări (nu pot fi numite dezbateri) unde am auzit doar opiniile oficialilor, a celor ce trebuie să-l promoveze. Este imperios necesar să cunoaştem şi “capcanele” pe care le (poate) ascunde”,  se subliniază în document.

Se pare că luna aceasta vor avea loc două şedinţe, una obişnuită dinultima vineri a lunii şi una extraordinarăp, pentru „a putea proteja drepturile pacienţilor noştri şi pentru a apăra profesia noastră”, semnează Remus Şipoş, preşedintele Consiliului Director, citat de amfsm(EM)

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.