Meșteșugari de mici – ateliere de creație pentru copii

mestesugari-01
Meșteșugari de mici – ateliere de creație pentru copii este un program destinat preșcolarilor și școlarilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, prin care se dorește ca cei mici să învețe și să practice arta meșteșugăritului.

În cadrul întâlnirilor lunare de până acum, cei mici au bricolat, dezvoltându-și îndemânarea, atenția și totodată imaginația, au experimentat diferite tehnici de lucru, au învățat despre tradițiile locale, și-au dezvoltat creativitatea și spiritul de observație, făcându-și totodată noi prieteni. Participând la acest program structurat, creat de specialiști ai Fundației Transilvană Alpha, copiii s-au dezvoltat personal, au beneficiat de experiențe pozitive de învățare simțindu-se valoroși.

În cadrul proiectului, în perioada iulie-noiembrie 2016, s-au desfășurat cinci ateliere cu următoarele teme:
1. Olărit
2. Pictură pe ceramică
3. Țesut
4. Cusut
5. Tâmplărie

Cu ajutorul acestor ateliere, Fundația Transilvană Alpha a adus în cotidianul copiilor meșteșugurile tradiționale din zona Mureșului – cusut, olărit, țesut, tâmplărit, pictură pe ceramică. Prin seria de ateliere realizate cu metode de educație non-formală, copiii au făcut o incursiune în diversitatea culturală a zonei în care trăim, aflând și învățând astfel despre diferite meșteșuguri săsești, românești și maghiare. Prin abordarea acestor teme, copiii, adulții de mâine, au învățat cum o comunitate poate folosi resursele locului.

La fiecare dintre atelierele proiectului au participat între 12 și 15 copii. Acestora le-au fost împărțite chestionare de satisfacție adaptate vârstei. De asemenea părinților li s-au pregătit alte chestionare prin care au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere despre tematica și desfășurarea atelierelor. Feedback-ul primit pe această cale este în totalitate pozitiv atât din partea copiilor cât și din partea părinților.

Proiectul se finalizează cu organizarea a două expoziții în cadrul cărora vor fi expuse creațiile copiilor lucrate în timpul atelierelor. Expozițiile vor avea loc la sediul Fundației Transilvană Alpha (str. Aleea Vrancea Nr.1) în data de 22 noiembrie 2016 începând cu ora 18:00. Efortul Micilor meștesugari va fi recompensat cu premii constând în truse de lucru și diplome de participare.

Atelierele inițiate grație finanțării de la Consiliul Județean Mureș, vor fi continuate la Atelierele îndemânaticilor de Codruța Banu, același instructor care a derulat activitățile în proiect.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.