fbpx

Ministrul Agriculturii vrea ca fabrica de zahăr de la Luduș, care va fi închisă de grupul francez Tereos, să-și continue activitatea

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunţat că vrea să menţină integritatea fizică a fabricii de zahăr de la Luduş în vederea continuării activităţii prin intermediul altor potenţiali investitori sau direct de fermierii interesaţi, în condiţiile în care Grupul Tereos, care o deţine, a decis închiderea acesteia, scrie News.ro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut luni, 28 martie 2022, o discuţie în format online cu reprezentanţii sectorului sfeclă de zahăr. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr şi cu reprezentanţi ai Patronatului Zaharului şi ai Federaţiei Cultivatorilor de Zahăr a avut loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduş, judeţul Mureş, ce funcţionează de peste 60 de ani.

”Am purtat deja discuţii cu omologul meu din Franţa, Julien Denormandie, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanţii Grupului Tereos sunt deschişi pentru a purta un dialog constructiv. Intenţia noastră este de a menţine integritatea fizică a fabricii de la Luduş în vederea continuării activităţii de către alţi potenţiali investitori sau direct de către fermierii interesaţi”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Reprezentanţii fermierilor care cultivă sfecla de zahăr au solicitat sprijinul ministrului pentru a identifica o soluţie astfel încât să poată menţine această cultură. În Transilvania se regăsesc circa 500 cultivatori din zona fabricii, care au investit în maşini şi utilaje, specifice cultivării şi recoltării sfeclei de zahăr.

De asemenea, cultura sfeclei de zahăr joacă un rol important în stabilirea asolamentelor în vederea rotaţiei culturilor, cu impact favorabil major pentru mediu.

Ministrul Chesnoiu a afirmat la finalul întâlnirii cu reprezentanţii sectorului sfeclei de zahăr că doreşte să menţină un dialog deschis cu aceştia, asigurându-i, totodată, de toată implicarea sa în identificarea unei soluţii potrivite pentru activitatea lor. De asemenea, în cursul lunii aprilie, ministrul se va afla în zona Transilvaniei şi va efectua o vizită la fabrica de zahăr de la Luduş.

economedia.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW