Ministrul Sănătății: Cale liberă pentru Centrul de Mari Arși la Târgu Mureș

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi la Târgu Mureș, unde a avut, alături de premierul Viorica Dăncilă, întâlniri cu reprezentanții spitalelor din județ, că în ce privește Centrul de Mari Arși care se preconizează a se deschide în municipiu există atât finanțarea – care a sărit de la 17 la 40 de milioane de euro – cât și un studiu de fezabilitate licitat, astfel că acest obiectiv de investiții are ” cale liberă”.

”Vizavi de Centrul de Mari Arși: au fost semnate contractele pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 4 Centre de Mari Arși, Târgu Mureșul este unul dintre ele. Deși în prima fază estimarea  a fost de 17 milioane de euro, prin proiectare și prin adăugarea unui compartiment de Terapie Intensivă și a 25 de săli de operații s-a ajuns la o valoare de peste 40 de milioane de euro. Această finanțare există, studiul de fezabilitate este licitat, din acest moment avem cale liberă”, a declarat Pintea.

Ministrul Sănătății a făcut precizări și în ce privește Banca de Țesuturi preconizată la Târgu Mureș.

”Am declarat anul trecut că am descoperit acești bani în bugetul Ministerului Sănătății, o Hotărâre de Guvern prin care se propunea construcția a 4 bănci de țesuturi, din punct de vedere legal situația juridică a terenului în Târgu Mureș nu era rezolvată. Vorbim tot de 4 bănci de piele, în acest moment este, am aprobat, Guvernul României a aprobat în ședință o Hotărâre de Guvern pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici, așa că și această construcție merge înainte”, a spus aceasta.

Potrivit ministrului Sănătății, anul acesta s-au alocat spitalelor din tot județul Mureș  peste 29 de milioane de lei, din care se vor achiziționa echipamente pentru radioterapie, dar și pentru Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant.

Chestionată cu privire la solicitarea medicilor, ca orele de gardă să fie incluse în vechimea în muncă, ministrul s-a declarat favorabil acestei idei.

”Dacă mă întrebați în calitate de fost manager de spital, spun că merită să fie introduse în vechime. Dar., pe de altă parte, trebuie să se facă o coroborare cu vârsta de pensionare. Este totuși un  timp petrecut la locul de muncă”, a mai spus aceasta.  

În același cadru, premierul Viorica Dăncilă a precizat că a avut la Târgu Mureș discuții cu personalul medical, de la care a ”preluat problemele cu care se confruntă”, pentru care să se găsească ”un rezultat pozitiv așteptărilor pe care dânșii le au”, subliniind că dorește ca ”din cel mai mare buget alocat Sănătății până acum” să poată face investițiile necesare. (E.G)

Comentează cu Facebook