Ne achităm de datorie ca de un chiștoc zdrobit!

Ne place să criticăm tot ce mișcă. Ne place să ne autocriticăm nația și țara. Ne place să ne criticăm politicienii.

Dar nu suntem în stare să ne aruncăm chiștoacele de țigară la coșul de gunoi de lângă noi!

Și aceste patru fraze spun totul despre noi…

Văd de multe ori oameni în toată firea, târgumureșeni respectabili, care stau în stația de autobuz sau povestesc pe trotuar cu altcineva… Iar când vine autobuzul sau când termină țigara, aruncă chiștocul pe trotuar, după care, cu un spirit civic desăvârșit, îl zdrobește sub pantof ca nu cumva să ne polueze fumul care ar mai putea fi emis de acest chiștoc (sau, cine știe, poate să evite posibilitatea vreunui incendiu chiștocar…). Oricum, gestul stingerii chiștocului cu pantoful e nelipsit, de parcă cel care l-a aruncat s-a achitat astfel de o datorie civică și prin aceasta a intrat în rândul oamenilor respectuoși.

Iar toate acestea deși coșul de gunoi e de obicei la 1 – 2 sau 3 metri distanță…

Felicitări! Săptămâna trecută, un târgumureșean care fuma în stația de autobuz, a întrerupt conversația în care era angajat, s-a deplasat chiar vreo 5 metri până la primul coș de gunoi și a aruncat chiștocul după ce și-a fumat țigara. Dar, cred că e singurul astfel de gest pe care mi-l amintesc din ultimele luni, tocmai de aceea mi-a și sărit în priviri.

Întrebarea este: cum ne comportăm la locul de muncă, cât de responsabili suntem în societate, în familie, dacă nici măcar să ne aruncăm gunoiul la coșul de gunoi de lângă noi nu suntem în stare? Cât de mult ne mințim, cât de buni cetățeni ne credem, cât de buni profesioniști ne credem? Probabil la fel cum ne credem buni cetățeni când stingem chiștocul sub pantof și avem impresia că prin asta am făcut și noi ceva, ne-am achitat de datorie…

De multe ori, probabil, așa ne achităm de datorie și în viața de zi cu zi. Dar, mizeria reală rămâne în continuare pe trotuar!

Și atunci, schimbarea oare de la cine trebuie să înceapă? Oare când ne apucăm să criticăm tot ce mișcă, nu ar trebui să ne amintim că și noi am stins câte un chiștoc la locul de muncă sau în timpul altor activități de-ale noastre?

 

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.