Necesitatea includerii profesiei de dietetician în sistemul naţional de sănătate, dezbătută la Conferinţa Naţională de Nutriţie Sportivă

three_different_sports-1280x7201-1200x650

Necesitatea introducerii profesiei de dietetician în sistemul de sănătate din România, precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de nutriţie pentru sportivii de performanţă sunt principalele teme care vor fi analizate, de miercuri până sâmbătă, la cea de-a doua Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, organizată de Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică (ARoND) în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

Potrivit organizatorilor, la conferinţa de la Târgu Mureş va fi analizat rolul dieteticii în terapia clinică, promovarea terapiei dietetice alternative, actualităţi din domeniul nutriţiei sănătoase şi a terapiei nutriţionale în diverse patologii, precum şi inserţia dieteticianului în sistemul se sănătate, aplicabilitatea normelor privind Legea Dieteticianului şi modele internaţionale şi europene de definire a rolului dieteticianului într-un sistem de sănătate.

De asemenea, în cadrul conferinţei de la Târgu Mureş, care urmăreşte popularizarea domeniului nutriţiei şi dieteticii şi a sfaturilor practice de menţinere a stării de sănătate, vor fi formulate opinii ale specialiştilor referitoare la susţinerea randamentului sportiv prin nutriţie, la dietele şi suplimentele alimentare recomandate în diverse ramuri sportive.

Printre cei aproximativ 400 de participanţi se regăsesc medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, antrenori de sport, profesori, biologi, chimişti, studenţi de la specializările medicale, Educaţie fizică şi Sport, Balneofiziokinetoterapie şi Nutriţie şi Dietetică.

Specialiştii din cadrul catedrei de NCIA (Nutriţie Comunitară şi Igiena Alimentelor), din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş susţin că această conferinţă îmbină două domenii importante, cel medical şi cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piaţa muncii, Nutriţie şi Dietetică, care a lipsit de pe scena academică şi publică a României, deşi este esenţială pentru dezvoltarea sănătăţii şi performanţei sportive.

‘Suntem siguri că interesul faţă de tema conferinţei va fi mare, de ambele părţi, şi acesta va fi doar germenele unei noi direcţii de colaborare şi asigurare a performanţei în sport şi sănătate. Pentru a înregistra o creştere semnificativă în practica generaţiei curente şi a celei viitoare a unor atitudini corecte şi sănătoase sunt necesare manifestări şi publicaţii ştiinţifice de specialitate, care pot induce rezultate favorabile în activitatea medicală şi sportivă. Cert este faptul că acţiunile sportive de performanţă, în România, sunt la un mod cu totul general, pe un trend descendent, graţie activităţilor multidisciplinare care în momentul de faţă se desfăşoară în foarte puţine instituţii, organizaţii sau cluburi sportive. Urmările sunt vizibile, activitatea de performanţă internaţională a atins un nou prag, care impune an de an, noi parametrii, noi rezultate extraordinare, care depăşesc capacitatea fiziologică normală, a individului. În fond, întreg sistemul de pregătire se pliază pe datele de efort care sunt disponibile. Acestea, la rândul lor sunt prelucrate şi furnizate personalului în cauză, spre adaptarea activităţii astfel încât, la sfârşit, toţi factorii cumulaţi să aducă un plus din punct de vedere sportiv individului’, precizează UMF Târgu Mureş pe site-ul propriu.

Potrivit UMF Târgu Mureş, fiecare membru al colectivului tehnic, inclusiv nutriţionistul, deţine rolul său în activitatea sportivă şi este cert faptul că datorită aportului ştiinţific care va fi adus prin informaţii corecte şi complete, ca urmare a unor asemenea manifestări ştiinţifice, activitatea profesională a tuturor celor implicaţi va creşte.

‘Aceasta va putea fi observabilă în totalitate pe activitatea prestată de către sportiv, la cel mai înalt nivel, asimilând în mod special, competiţii internaţionale’, se mai arată pe site-ul citat.

Lucrările de specialitate din cadrul conferinţei sunt prezentate începând de miercuri, iar deschiderea oficială a Conferinţei Naţionale de Nutriţie Sportivă de la Târgu Mureş este programată joi, de la ora 9,30.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.