Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi una decisivă pentru pomicultură

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Ileana Guşatu, recomandă proprietarilor de livezi să folosească perdele de fum pentru protejarea pomilor fructiferi de îngheţ, întrucât noaptea de vineri spre sâmbătă se anunţă friguroasă şi va fi decisivă pentru producţia de fructe.

‘Cultivatorii de legume, în spaţii protejate, au început încălzirea solariilor, iar pomicultorii şi ei încearcă să contracareze efectele temperaturilor din această perioadă prin unele metode cum ar fi fumigaţia. În livezi se pot arde resturi vegetale de paie umede, de coceni, de crengi uscate, de frunze. Se creează o perdea de fum. Aceasta împiedică scăderea temperaturii din sol şi de la pomi şi, de asemenea, se reduce efectul radiaţiei nocturne. Noaptea aceasta va fi una decisivă. În cazul în care temperaturile vor scădea la -3 grade Celsius, aşa cum se anunţă, va fi calamitată cultura’, a declarat vineri, presei, reprezentantul DADR Mureş.

Proprietarii de livezi se tem că în această perioadă de vreme nefavorabilă toţi pomii sunt deja înfloriţi – merii, perii, prunii, cireşii, piersicii, caişi, iar dacă florile vor fi afectate de îngheţ şi cad înainte de vreme, fructele nu se vor mai dezvolta.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.