Noi locuri de “cazare” la penitenciarul din Tîrgu Mureş

Peste 8.000 de noi locuri de cazare pentru deţinuţi ar urma să fie construite în următorii şase ani, iar alte peste 1.300 de locuri de cazare din penitenciare să fie modernizate, conform Calendarului de măsuri 2018 – 2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie care a fost aprobat miercuri de Guvern. Autorităţile indică trei surse de finanţare pentru realizarea acestor investiţii, respectiv Mecanismului Financiar Norvegian, bugetul de stat şi un împrumut.

Măsura este prevăzută în Calendarul pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale, deşi în ultimii ani deficitul privind numărul locurilor de cazare s-a diminuat constant, de la 18.000, necesar constatat în 2012, la 4.300, necesar estimat în 2017, iar acest deficit a scăzut şi în ultima perioadă, după ce a fost aplicată legea privind recursul compensatoriu, spune Ministerul Justiţiei (MJ).
Conform aceluiaşi calendar, până în anul 2020 vor mai fi realizate 44 de noi locuri de cazare, până în 2021 vor fi realizate 508 locuri noi de cazare şi modernizate 85 de locuri.

Cele mai multe locuri de cazare sunt prevăzute să fie construite în a doua jumătate a calendarului.
Astfel, în etapa a patra a proiectului, în anul 2022, sunt prevăzute pentru construire 3.997 locuri noi de cazare şi pentru modernizare 666 de locuri.

La Tîrgu Mureş se vor crea 210 locuri.

Conform Ministerului Justiţiei, nu există deficit pentru regimul de executare a pedepsei în condiţii de maximă siguranţă şi nici pentru regimul de executare deschis. În schimb, se înregistrează un deficit de 1.087 de locuri de cazare la regimul de executare închis, iar cel mai însemnat deficit se constată în cazul regimului de executare semideschis, unde sunt incluşi 8.361 de deţinuţi. Capacitatea de cazare pentru această categorie de persoane private de libertate este de 5.348 locuri la 4 mp/deţinut, respectiv 7.155 locuri la 3 mp/deţinut, conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei.

News.ro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.