Noiembrie – Luna Antidrog

received_1001272989994718

Problematica drogurilor este, din nefericire, mereu de actualitate, însă subiectul este, mai ales pentru părinţi, încă unul tabu. Nu vedem când copiii sunt în pericol, nu ştim care sunt semnele consumului, nu ştim uneori unde să ne îndreptăm, cum să îi ajutăm, dar mai ales deseori refuzăm să acceptăm că avem această problemă cu copiii noştri.
Această atitudine ne face vulnerabili, iar asta îi avantajează pe cei ce obţin profituri din vânzarea iluziilor către copiii sau tinerii noştri.
În urma mai multor demersuri şi analizări ale situaţiei şi nevoilor comunităţii mureşene (inclusiv prin aplicarea a 2.000 de chestionare şi interviuri cu peste 50 de părinţi în anii precedenţi), am ajuns la câteva concluzii, printre care mai importante:
– elevii îşi doresc foarte mult să participe la dezbateri/informări legate de droguri;
– majoritatea lor preferă să vadă discute cu psihologul, eventual cu un poliţist invitat, despre acest subiect;
– foarte puţini părinţi care observă semnele consumului, acceptă existenţa problemei, pentru a lua apoi măsuri;
Din aceste considerente, apreciem ca deosebit de importantă abordarea acestui subiect, atât cu elevii, cât şi cu adulţii. Mai exact, este de dorit schimbarea percepţiei comunităţii mureşene referitor la fenomenul drogurilor, în sensul conştientizării prezenţei în viaţa noastră şi a faptului că reprezintă o problemă a tuturor, nu exclusiv a consumatorilor sau autorităţilor.
Cum putem face acest lucru? În primul rând, să ne informăm pentru a-i putea informa pe alţii. Avem la dispoziţie sursele de informare oficiale (ex. pagina web a Agenţiei Naţionale Antidrog), dar şi posibilitatea de a invita la activităţi derulate în unităţi de învăţământ a unor specialişti din cadrul Centrului Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş (0265210230) sau a unor poliţişti (ex: Compartiment Prevenire).

În plus, cei interesaţi se pot adresa Centrului şi doar pentru a se informa, pentru a-şi clarifica unele lucruri sau pentru a cere un sfat. Un rol important îl pot avea şi cadrele didactice, care pot aduce în discuţie la întâlnirile cu părinţii necesitatea informării, documentării, pentru a şti cum să observe, să prevină sau să intervină.
Noiembrie – Luna Antidrog. La nivel naţional, precum şi în Judeţul Mureş, în această perioadă se intensifică activităţile pe tema drogurilor, prin colaborarea structurilor de prevenire a criminalităţii, combatere a criminalităţii organizate, cu sprijinul Centrului Judeţean Antidrog. (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.