fbpx

Notarii publici susțin că nu au competențe pentru determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor

Notarii publici din România susținc că nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea, susține Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, după ce Guvernul a decis ca valoarea impozabilă să fie preluată din Studiile de Piață publicate pe site-ul notarilor.

  • Reamintim că Guvernul a adoptat o serie de schimbări fiscale prin care se schimbă modul în care se calculează impozitul pe proprietate și se ia în calcul valoarea din grila notarială. Această „grilă notarială” se numește „Studiu de piață” și, conform Codului fiscal, trebuie să conțină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent. Calculele arată că modificarea modului de calcul al impozitării pe proprietate va duce la dublarea impozitului pentru un apartament din București și la creșteri de 3-4 ori la Cluj.

Uniunea Notarilor susține, într-un comunicat transmis miercuri, că nu are nici o implicare în procedura de elaborare a Studiilor de Piață și că notarii nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea.

Potrivit notarilor, Studiile de Piață se întocmesc astfel: „Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață întocmite de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent, și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul A.N.A.F.”.

Astfel, notarii susțin că întreaga responsabilitate pentru realizarea și conținutul Studiilor de Piață revine exclusiv evaluatorilor autorizați care le-au întocmit ca urmare a solicitării făcute de către Camerele notarilor publici, în condițiile legii, acestea din urmă neavând nici o implicare în procedura de elaborare a Studiilor de Piață.

Detalii pe economedia.ro

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW