fbpx

Nouă persoane și-au pierdut viața anul acesta în incendii în Mureș

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș au fost solicitați în cadrul a 58 de intervenții, după cum urmează – două incendii, patru alte situații de urgență și 52 de intervenții SMURD.

Dintre cele mai relevante misiuni ale pompierilor mureșeni amintim:

Ieri, 21 Septembrie, în jurul orei 20:35, incendiu produs la nivelul unui grajd situat în localitatea Bistra Mureșului, strada Valea Bistrei.

În urma producerii incendiului, a ars un saivan din lemn cu acoperiș din tablă și 5 tone de fân, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Nu s-au înregistrat victime.
Au intervenit pentru lichidarea și limitarea propagării incendiului, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Deda, împreună cu pompierii voluntari din cadrul SVSU Deda.
Cauza probabilă a producerii incendiului – focul deschis.

În această noapte, în jurul orei 23:16, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin au fost solicitați să intervină în cazul unui incendiu izbucnit la nivelul unei locuințe din Municipiul Reghin, strada Călărașilor.

Ajunse la fața locului, echipajele au intervenit în cel mai scurt timp pentru evacuarea celor trei victime de cod roșu surprinse în locuința incendiată, fiind preluate ulterior de echipajele medicale prezente la fața locului.

Astfel, un adult în vârstă de aproximativ 50 de ani și un copil în vârstă de 10 ani, cod roșu, au fost transportați de urgență la UPU Târgu Mureș, pentru cealaltă victimă de cod roșu, în vârstă de 8 ani aplicându-se manevrele sepecifice de resuscitare. Din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată ulterior de cod negru.

La sosirea echipajelor incendiul se manifesta cu flacără deschisă pe o suprafață de aproximativ 150 mp, acționându-se ulterior pentru limitarea și lichidarea acestuia. În urma incendiului a ars în totalitate acoperișul din tablă și o cameră de locuit, fără propagare la vecinătăți.

Cauza și împrejurările producerii incendiului sunt în curs de stabilire.

Până în prezent, în urma unui total de 193 incendii produse la nivelul caselor de locuit/locuințelor de la nivelul județului Mureș, 9 persoane și-au pierdut viața, o majoritate manifestându-se în perioada în care populația încă mai utilizează surse de încălzire la nivelul locuințelor, fiind cauzate de carența acțiunilor de întreținere/verificare a sistemelor de încălzire, a celor electrice și a coșurilor de fum.

Recomandăm astfel cetățenilor câteva măsuri esențiale, cu scopul prevenirii producerii acestor incendii:

⦁ Evitarea IMPROVIZAȚIILOR la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuarea verficărilor periodice ale acestora, de către operatorii de competență

⦁ Instalarea DETECTOARELOR INDIVIDUALE DE FUM, care prezintă o efeiciență ridicată. Funcționarea corectă a acestora, reduce la jumătate numărul victimelor rezultate din producerea incendiilor la nivelul locuințelor.

⦁ O atenție sporită în cazul supravegherii și stingerii țigărilor, precum și în cazul locurilor de fumat prestabilite, utilizarea de scrumiere metalice sau vase cu apă pentru stins țigările și amplasarea în imediata apropiere a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, pături antifoc).

⦁ Nu aruncați la întâmplare resturile de țigări sau chibrituri utilizate la aprindere focului cu lemne, inclusiv în camera centralei termice, și nu optați pentru golirea scrumierelor în coșurile menajere.

⦁ Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.

În ceea ce privește sistemele de încălzire, vă recomandăm verificarea, curățarea și repararea coșurilor de fum, inclusiv în perioada premergătoare utilizării surselor de încălzire, dar și periodic, pe parcursul sezonului rece.

Amplasarea materialelor combustibile este recomandată la o distanță de cel puțin 1,5 metri față de sursele de căldură (sobe cu sau fără acumulare de căldură, reșouri).

De asemnea, recomandăm izolarea sursei de căldură față de podea și de pereții din apropiere.

Niciodată nu utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului!

Reamintim tuturor cetățenilor faptul că numărul unic 112 este destinat exclusiv apelurilor de urgență!

Comentează cu Facebook
Punctul

FREE
VIEW