Numărul insuficient de teste, cea mai gravă problemă a pacienților insulino-dependenți din România

Cea mai gravă problemă a pacienților insulino-dependenți din România o constituie numărul mic de teste care se acordă gratuit prin programul național de diabet, fapt ce poate duce la o testare insuficientă a glicemiei și la risc crescut de complicații, susține dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Centrul Medical Algocalm din Târgu Mureș.

“Există tehnologii performante, pompe de insulină și senzori de glicemie, dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei, dotate cu alarme pentru creșterea sau scăderea periculoasă a glicemiei, care ușurează mult viața pacienților și a familiilor acestora. Din nefericire, pe site-ul CNAS sunt menționați doar 139 pacienți care beneficiază de pompe de insulină, oferite gratuit prin programul național de diabet. Senzorii de glicemie nu sunt decontați de statul român (prețul este de aproximativ 60-70 euro/săptămână) și există în România doar o singură firmă care a obținut aprobările de a intra pe piața noastră, celelalte tipuri de senzori fiind procurate exclusiv din străinătate”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Irina Muntean.

Însă cea mai gravă problemă a pacienților insulino-dependenți din țara noastră o constituie numărul insuficient de teste. “Prin programul național de diabet se acordă gratuit doar 400 teste pe 3 luni la copii și 100 teste pe 3 luni la adulți, extrem de puține în raport cu nevoia reală. Insuficienta testare a glicemiei duce la tratament prost administrat și la risc crescut de complicații. Și se ajunge în timp ca banii economisiți pe teste să fie însutit cheltuiți pe tratamentul complicațiilor — dializă renală, ședințe de fotocoagulare laser, amputații”, a evidențiat medicul specialist.

O altă problemă invocată de dr. Muntean este lipsa medicamentului de urgență în hipoglicemiile severe, Glucagonul, care se prescria gratuit pe rețetă până în 2009, dar care nu se mai importă în România, iar pacienții și-l procură contra cost exclusiv din străinătate.

Potrivit doctorului, în România sunt înregistrați oficial 782.430 de bolnavi de diabet zaharat, dar în ciuda acestui număr mare de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, pe site-ul CNAS sunt menționați doar 139 pacienți care beneficiază de pompe de insulină oferite gratuit prin programul național de diabet.

Dr. Irina Muntean a mai arătat că în România educația terapeutică și nutrițională nu se decontează, nu există echipe complete necesare în tratarea diabetului insulino-dependent, formate din diabetolog — asistentă — dietetician — psiholog și, pe lângă toate acestea, există un număr insuficient de diabetologi, un număr extrem de mic de pediatri diabetologi din cauza faptului că nu se mai formează alții, pe fondul unor lacune legislative.

De asemenea, din cei 782.430 de bolnavi de diabet zaharat înregistrați oficial în România, majoritatea cazurilor sunt reprezentate de diabetul tip 2, patologie considerată secundară stilului de viață modern, iar la fiecare pacient cu diabet tip 2 diagnosticat mai există cel puțin o persoană cu diabet care nu a fost încă diagnosticată, a mai precizat dr. Irina Muntean.

Pe site-ul Casei Naționale de Asigurări sunt declarați 782.430 pacienți tratați (cu insulină și alte antidiabetice), dintre care 3.529 copii insulino-dependenți și 239.660 pacienți insulinotratați.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.