Numărul victimele pe două roți nu scade la Târgu Mureș
Numărul victimele pe două roți nu scade la Târgu Mureș

Numărul victimele pe două roți nu scade la Târgu Mureș

Conform Poliției Locale din Târgu Mureș: Joi – 17 oct. – la ora 13:30, la intersecția str. Predeal cu str. Bobâlna a fost semnalat un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o trotinetă, conducătorul vehiculului pe două roți fiind preluat de un echipaj SMURD iar sâmbătă – 19 oct. – pe str. Al. Papiu Ilarian, la intersecție cu str. Crizantemelor, la ora 17:53 a fost raportat, prin „112”, un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă, o persoană fiind transportată la SMURD.

Poliția Locală Târgu Mureș le mulțumește cetățenilor municipiului pentru spiritul civic de care dau dovadă. Sesizările dumneavoastră pot fi făcute prin telefon la nr. 0265/250760- ofițerul de serviciu, la Dispeceratul Integrat de Urgență „112” sau prin WhatsApp la nr. 0723307126.

REGULI PENTRU CONDUCĂTORII

 DE TROTINETE ELECTRICE!

Zilnic, conducătorii de trotinete electrice sunt accidentați pe arterele rutiere din cauza necunoașterii și îndeosebi a nerespectării regulilor de circulație.

Prin trotinetă electrică se înțelege vehiculul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane , care nu este prevăzut cu loc șezând pentru conducător.

Se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrică!

Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electriceeste permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

În circulația pe drumurile publice trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Trotineta electrică trebuie prevăzută cu un sistem de frânare eficace, sistem funcțional de direcție și sistem de avertizare sonoră.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Pentru a putea fi observați de ceilalți participanți la trafic, conducătorii de trotinete electrice trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

La schimbarea direcției de mers conducători de trotinete electrice se vor deplasa pe lângă ele, respectând regulile de circulație privitoare la vehiculele împinse cu mâna.

Este interzis conducătorilor de trotinete electrice:

  • să învețe să conducă vehiculul pe drumurile publice intens circulate;
  • să conducă vehiculul pe trotuar dacă nu există marcaj special în acest sens;
  • să conducă sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, ori dacă partea carosabilă este este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
  • să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe vehicul;
  • să se țină de un vehicul aflat în mers.

       REȚINEȚI:

  • Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580-725 lei).
  • Nerespectarea normelor privind dotarea  trotinetelor electrice, se sancționează contravențional cu amendă prevazută în clasa a III de sancțiuni, respectiv 6-8 puncte amendă (870-1160 lei).