Observator astronomic la Platoul Corneşti din Târgu Mureș

Consilierii locali din Târgu Mureș au adoptat, joi studiul de fezabilitate pentru amenajarea unui Observator astronomic la Platoul Corneşti.

Potrivit expunerii de motive, ca urmare a dezafectării de către Electrica a clădirii vechiului transformator de la Platoul Corneşti a apărut oportunitatea amenajării acesteia atât pentru asigurarea activităţilor cu caracter recreativ şi de sporturi de masă cât şi construirea unui observator astronomic cu un planetariu pe infrastructura existentă.

“În acest scop se propune atât amenajarea spaţiului pentru aceste funcţiuni cât şi achiziţionarea dotărilor: lunetelor şi telescopului. Structurarea funcţională a fost astfel concepută încât la parter avem grupuri sanitare, terasă şi spaţiu tehnic, la etaj avem planetarium, iar pe terasa circulabilă va fi amplasat observatorul astronomic şi punctele de observare cu telescopul. Ca urmare supunem spre aprobare indicatorii tehnico-economici pentru Observator astronomic Platoul Corneşti”, se arată în document.

Indicatorii tehnico-economici prezentaţi pentru „Observator astronomic Platoul Corneşti”, prevăd suma totală de 641.500 de lei, despre care consilierul POL Papai Laszlo a spus că este prea mică pentru realizarea unei astfel de investiții, moment în care președintele de ședință, viceprimarul Sergiu Papuc (PSD), i-a replicat că nu vor face observatorul Hubble, ci unul mai mic, pentru cetățeni.

Papai a avut observații legate și de locație și chiar de poluarea luminoasă de la Platou.

“Nu știu cât se va vedea de pe Platou, cred că locația nu e aleasă tocmai fericit. Nu ne obligă nimeni să-l facem unde e un transformator părăsit, că mai sunt câteva pe raza orașului”, a spus consilierul POL, căruia Papuc i-a răspuns ironic că s-a dorit ca investiția să fie „mai aproape de cer”.

În cele din ură, proiectul a trecut, cu 19 voturi pentru, 1 împotrivă și 2 abțineri (toate 3 din partea reprezentanților POL).

Comentează cu Facebook