Odaia prizonierilor, de N. Tonitza, adus la Târgu Mureş dintr-o colecţie privată pentru Ziua Naţională

Directorul Muzeului Judeţean Mures Soos Zoltan a prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă tabloul Odaia prizonierilor, pe care Muzeul intentionează sa-l achizitioneze şi lucrarea Odaia copiilor, pe care a achiziționat_o in 2017, cu suma de 28000 euro.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, a declarat că Ziua Națională a României va fi marcată de instituția pe care o conduce printr-o expoziție inedită dedicată marelui pictor roman Nicolae Tonitza, ce va fi vernisată la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Între tablouri se vor regăsi două pictate în preajma Primului Război Mondial.

“Palatul Culturii va avea program de deschidere până la ora 18 pe 1 Decembrie și în galeria de artă românească modernă o să avem o miniexpoziție cu colecția Tonitza, din caer avem 11 lucrări, evident, din lucrările marelui pictor va fi pe locul principal lucrarea achiziționată anul trecut de Muzeul Județean Mureș, , și sperăm să ajungă la Târgu Mureș și o altă lucrare a lui Tonitza, care nu este în proprietatea muzeului, dar ajunge aici, ca și completare pentru perioadă, a fost pictată chiar după Primul Război de Tonitza, care a petrecut aproape 3 ani în închisoare, fiind prizonier de război în Bulgaria. Este vorba de și ambele lucrări vor fi prezentate cu această ocazie”, a declarat Soos Zoltan.

Potrivit directorului Muzeului Județean Mureș, Odaia prizonierilor, de N. Tonitza, a fost adus la Târgu Mures dintr-o colectie privata în mod special pentru Ziua Nationala.

Comentează cu Facebook