Oraşul Luduş are buget!

cl ludusÎn şedinţa extraordinară din 29 martie, Executivul oraşului Luduş a propus Consiliului Local proiectele bugetului local, bugetul activităţilor finanţate integral sau parţial de la bugetul local şi bugetul creditelor interne.

Ramona Zareczky, şef Birou BFCRU a prezentat un referat cuprinzător privind aprobarea bugetului local pe anul 2013, lucrare complexă la care au contribuit atât specialiştii din Primărie cât şi Comisia Buget Finanţe Contabilitate a Consiliului Local. În principal, cu data de 29 martie s-a aprobat bugetul local al oraşului Luduş pentru anul 2013 în sumă de 24.807.000 de lei la venituri, din care 36.000 la secţiunea de dezvoltare şi 24.922.000 de lei la cheltuieli, din care 3.491.000 de lei la secţiunea de dezvoltare. Diferenţa dintre cheltuieli şi venituri în sumă de 115.000 de lei la secţiunea dezvoltare constituie un deficit bugetar care se acoperă din excedentul anilor precedenţi.

În aceeaşi şedinţă a fost prezentat şi proiectul de buget al instituţiilor finanţate integral sau parţial din bugetul local în sumă de 13.029.000 de lei, din care 175.000 de lei la secţiunea de dezvoltare şi 14.853.000 de lei la cheltuieli, din care 481.000 de lei la secţiunea de dezvoltare.

Repartizarea veniturilor pe capitole, subcapitole, paragrafe şi cheltuielilor conform clasificaţiei bugetare pe capitole, subcapitole, paragrafe şi titluri s-a făcut cu minuţiozitate astfel că bugetul a fost aprobat repede, cu toate că au fost şi…..

…vorbe şi discuţii.

Începutul a fost făcut de Ciprian Turdean care a citat două intervenţii ale consilierilor Ioan Bungardi şi Liviu Botezan la aprobarea bugetului pe anul 2012, cu referire la cheltuieli. Replica lui Bungardi a venit prompt: „Ar trebui ca PD-L să tacă pentru că a lăsat multe datorii pentru oraş”. De altfel, Turdean a pus mai multe întrebări la care Executivul, administratorul public al oraşului, Sorinel Tripon a dat răspunsuri despre diferenţa de preţ la canalizare, despre amenajarea pieţei de zi, despre repararea carosabilului de pe anumite străzi şi despre viitorul fotbalului din oraş. În legătură cu preţul mare al reparării unui podeţ din cartierul Gheja, Gelu Puia a precizat că acel obiectiv nu se reabilitează ci se reconstruieşte total. Tănasie Bologa şi Daniel Totu au pus întrebări în legătură cu repararea unor străzi, iar Sorinel Tripon a răspuns că în acest an se vor face doar reparaţii curente.

Bugetul supus la vot a întrunit 14 voturi „pentru” şi două „abţineri” din totalul de 17 consilieri, Enyedi Mihai fiind absent. Despre sursele de finanţare şi cheltuielile bugetului local vom relata în curând.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.