(P) Inițiative și acțiuni ale europarlamentarilor PMP, în perioada în perioada 2019-2024

În privința contribuțiilor pe care europarlamentarii PMP le vor aduce în mandatul 2019– 2024, se va avea în vedere că pot avea succes inițiativele care sunt de interes pentru mai multe state membre, ceea ce poate crea o puternică susținere în comisiile de specialitate și în plenul Parlamentului, precum și în negocierile cu Comisia Europeană și Consiliul UE privind finanțarea și implementarea acestora. În acest sens, europarlamentarii PMP vor avea următoarele inițiative și acțiuni :

1. Europarlamentarii PMP vor promova obiectivul Unirii României cu R. Moldova la Bruxelles.

2. Vor supraveghea și vor face intervenții politice, atunci când este necesar, pentru respectarea intereselor cetățenilor români care locuiesc și lucrează în statele membre ale Uniunii Europene.

3. Cu ocazia dezbaterilor pentru bugetul 2021 -2027, europarlamentarii PMP vor susține creșterea subvențiilor pentru agricultură alocate noilor membri ai Uniunii la un nivel apropiat sau egal de cel al vechilor membri ai Uniunii Europene.

4. Europarlamentarii PMP vor lansa, în Parlamentul European, dezbaterea și analiza, în comisii, cu privire la viabilizarea magistralei de transport pe ape interioare Rin-MainDunăre (pe relația Rotterdam-Constanța sau Marea Neagră – Marea Nordului), prin unificarea regulamentelor de navigație și a standardelor tehnice ale navelor autorizate să circule pe magistrala de ape interioare Rin – Main – Dunăre.

5. Europarlamentarii PMP vor susține creșterea asistenței financiare și a asistenței tehnice acordată de Uniunea Europeană statelor din Parteneriatul Estic care au semnat un Acord de Asociere cu UE (Republica Moldova și Ucraina), în mod deosebit pentru consolidarea statului de drept, a îmbunătățirii infrastructurii și pentru proiecte transfrontaliere vizând, în special, proiecte de interconectare rutieră, feroviară și energetică (gaze și energie electrică), astfel încât R. Moldova și Ucraina să-și reducă dependența de Federația Rusă.

6. Promovarea continuă a interesului României de a intra în spațiul Schengen, plecând de la premisa că sunt îndeplinite condițiile tehnice, dar și de la faptul că, România fiind o țară de tranzit, apartenența la spațiul Schengen va aduce avantaje consistente transportatorilor și firmelor exportatoare din toate țările Uniunii.

7. Europarlamentarii PMP vor susține declanșarea unei anchete parlamentare cu privire la calitatea diferită a bunurilor comercializate sub aceeași marcă în țări membre UE din Europa Centrală și sancționarea severă a firmelor cu astfel de practici.

8. Europarlamentarii PMP vor propune și vor promova crearea unei Agenții de Informații Antiteroriste având ca misiune prevenirea actelor de terorism pe teritoriul Uniunii Europene.

9. Europarlamentarii PMP vor susține obținerea unui portofoliu important pentru România (justiție, energie, agricultură, mediu sau dezvoltare regională), cu ocazia formării noii Comisii Europene.

10. Europarlamentarii PMP vor fi împotriva creării unui buget separat pentru statele membre ale zonei Euro, aceasta fiind considerat o premisă pentru legalizarea Europei cu două categorii de state membre.

11. Pentru creșterea eficienței în utilizarea fondurilor de coeziune în toate statele beneficiare, europarlamentarii PMP vor susține simplificarea procedurilor de aprobare a proiectelor la nivel național dar și la nivelul Comisiei Europene.

12. Europarlamentarii PMP vor susține inițierea programului de introducere a tehnologiei 5G, cu finanțare puternică din partea Băncii Europene de Investiții, în așa fel încât toate statele membre să introducă simultan noua tehnologie 5G pe toată suprafața țării, cu acces egal în mediul rural și urban, în școli și societăți comerciale.

13. Europarlamentarii PMP vor susține necesitatea unei comisii parlamentare având ca obiectiv elaborarea și prezentarea unu raport cu privire la situația de securitate a flancului estic al Uniunii Europene, având în vedere acțiunile agresive ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre și a Mării Baltice.

14. Europarlamentarii PMP vor susține operaționalizarea ideii, deja lansată de Comisia Europeană, pentru crearea Poliției Europene de Frontieră, poliție ce va trebui să funcționeze sub comandă unică la nivel european și independent de polițiile de frontieră ale statelor membre. Misiunea principală a Poliției Europene de Frontieră va fi securizarea frontierelor Uniunii.

15. Plecând de la premisa că statutul migranților pe teritoriul național este un atribut exclusiv al statelor, parlamentarii PMP vor propune elaborarea unui regulament aplicabil migranților extracomunitari aflați pe teritoriul UE. Obiectivul acestui regulament este acela de a asigura o migrație extracomunitară de bună calitate, prin stabilirea condițiilor în care un migrant extracomunitar poate rămâne pe teritoriul UE, precum și condițiile de expulzare a migranților extracomunitari de pe teritoriul UE.

Acestea sunt obiectivele inițiale pe care europarlamentarii PMP le propun partidelor partenere și Parlamentului European, obiective care constituie programul de acțiune al parlamentarilor PMP pe timpul mandatelor în legislatura 2021-2027.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară, cod unic mandatar 41190004

Comentează cu Facebook