fbpx

Pandemia de COVID-19 a pus presiune pe industria producătoare de medicamente

Pandemia de COVID-19 a pus presiune pe industria producătoare de medicamente, în cont­extul în care în ultimii ani nu au fost in­ves­tiţii majore în capacităţi noi de pro­ducţie.

Astfel, în contextul în care Ungaria a anun­ţat că a început producţia de Remdesivir, un medicament folosit în tra­ta­rea formelor grave de COVID-19, repre­zen­tanţii celor mai mari producători de me­dica­mente din România au anunţat că nu există în acest moment capacitate de pro­duc­ţie pentru forma injectabilă a me­dica­men­tului.

De altfel, nici în fabrica locală din Târgu-Mureş a producătorului ungar Gedeon Richter, care a început să fabrice Rem­desivir în Ungaria, nu poate fi fabricat medicamentul pen­tru că nu există linie de producţie spe­cializată.

Discuţii pentru o colaborare cu producătorul american Gilead, cel care deţine patentul pentru medicamentul Remdesivir, şi Antibiotice Iaţi au existat încă din luna iunie.

România mai are puţine fabrici care produc local medicamente, în piaţă activând circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice (CAEN 2120). Aceste companii generează afaceri totale de peste 2,5 miliarde de lei, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.11.2020

Comentează cu Facebook