Participanţii la marşul secuilor din Târgu Mureş vor depune o petiţie pentru autonomie teritorială

Organizatorii “Zilei Libertăţii Secuilor” care va avea loc vineri, la Târgu Mureş, au anunţat că şi în acest an participanţii la manifestare, care va cuprinde o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri, urmată de un marş prin oraş, vor depune o petiţie la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, prin care îşi vor exprima doleanţa referitoare la autonomia teritorială.

Reprezentantul organizatorilor “Zilei Libertăţii Secuilor”, Laszlo Gyorgy, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că petiţia din acest an va fi similară cu cea de anul trecut, excepţie făcând punctul referitor la diferendele apărute pe marginea înfiinţării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă.

Acesta a spus că, la fel ca anul trecut, prin petiţia care va fi înmânată Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş se solicită autonomia ţinutului secuiesc, pe considerentul că “aşa procedează reprezentanţii comunităţilor maghiare din Transilvania şi toţi din lumea întreagă, care au înţeles mesajul zilei de azi, că ea nu este doar ziua comemorării martirilor, ci şi a solidarităţii, a doleanţelor noastre pe care le putem formula numai sub egida autodeterminării naţionale”.

În petiţie se arată că România nu ar îndeplini o serie de obligaţii asumate referitoare la unele documente internaţionale, nu ar lua în considerare anumite recomandări ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei şi că ar ignora voinţa propriilor cetăţeni.

Potrivit documentului, autonomia aşa-numitului ţinut secuiesc ar crea condiţiile egalităţii reale şi depline pentru colectivitatea autohtonă secuiască-maghiară şi că, pentru obţinerea statului de autonomie, iniţiatorii doresc dialog şi cooperare cu Guvernul României.

De asemenea, se cere ca ţinutul secuiesc să formeze o regiune administrativă de sine stătătoare, învestită cu competenţe specifice şi să se respecte tratatul bilateral încheiat între România şi Ungaria, privind înţelegerea, cooperarea, buna vecinătate, cu atenţie deosebită asupra art. 15/9, prin care părţile se angajează să nu schimbe componenţa naţională a zonelor populate de comunităţi naţionale.

Reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor lua parte la manifestările prilejuite de Ziua Libertăţii Secuieşti de la Târgu Mureş şi că, în ultima perioadă, au mobilizat oameni pentru a se deplasa la eveniment şi vor organiza drumuri cu autobuze din mai multe oraşe din ţară.

Printre cei care şi-au anunţat participarea se mai regăsesc europarlamentarul FIDESz, Tokes Laszlo, Aito Esteban Bravo de la Partidul Naţional Basc, Wouter Patho, vicepreşedintele Alianţei Libere Europene (European Free Alliance – EFA) şi directorul Alianţei Libere Europene, Günther Dauwen.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

2 Comentarii

  1. Cat tupeu jegos din partea unora din cetateni de etnie maghiara (secui,SIC Narnia tinutul imaginar al unora etc )doritori de drepturi mai mari ca ale majoritati lipsei de toleranta si dorinta de convietuire si lipsa de fermitate a autoritatilor Romane care dtac de dragul a 6% in parlamentul Romaniei

  2. Daca ar fi consens intre romani si maghiari cum a fost inainte de asa zisa revolutie romana din’89 unde romani si maghiari traiau in armonie si isi vedeau de un trai mai bun pentru ei si familile lor ,partide ca UDMR sau PCM sau asa zisi lorzi SIC din ce ar mai trei ei traiesc din propagarea urii intre cele doua etni chiar si amestecul unor formatiuni din Ungaria ne sanctionate de autoritatile romane (preocupate cu eliberarea hotilor din puscariile patriei) in ziua de azi e usor sa manevrezi masele de o parte si de alta famili care isi indoctrineaza copii cu idealuri secesioniste cu tot felul de istorii inventate cand am trebui sa traim in pace si sa ne preocupe sa prosperam ca si comunitate si sa dispara barierele etnice sa traim in armonie asta er trebui sa ii preocupe pe mai mari UDMR nu secesionismul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.